Nooit meer op vakantie

Het laatste uur zitten we met een knoop in de maag, klamme rug en stil zwijgend van de spanning in de auto. Er ging een lampje branden op het dashboard en er knipperde met luide piep een waarschuwing op de boardcomputer: Motorstoring! Ga direct langs de garage! ‘Ga niet langs ‘Start’, u ontvangt geen 200 gulden’, dacht ik er meteen achteraan.

Eerder bij de Deense grens hadden we ook weer even zo’n zweetmomentje: worden we uit de rij gepikt, ja of nee? Het zal ons toch niet nét nu gebeuren dat ze…? Maar nee: nors worden we gemaand vooral snel door te rijden. Gelukkig. Als we nu de auto hadden moeten leegpakken hadden we echt een probleem gehad…

Ik heb slecht en onrustig geslapen de laatste nacht in Nederland. Mijn gedachten zwierven alle kanten op, zwevend tussen hoop, verwachting en zorgen. Die laatste categorie betrof vooral de spullen: kunnen we het allemaal kwijt, en vooral: wíllen we het allemaal nog?

Ik had ook overal jeuk; ik heb de avond tevoren gezondigd wat betreft mijn gangbare menu, en voor een aantal ingrediënten ben ik inmiddels wat gevoelig geworden. Het afscheidsuitje met de kinderen was gezellig en op ’t eind wat raar maar ook weer niet: alsof we, zoals wel vaker, op vakantie gaan.

Dat gevoel dat deze vakantie wat langer gaat duren dan alle voorgaande zal nog wel even tijd nodig hebben om te landen; bij de kinderen, en vooral ook bij mij. Omdat Jaap kort geleden al twee keer met een boel spullen naar ons Gele Huis is gegaan, is bij hem het besef van hier nu gaan wonen sterker dan bij mij.

Dat zal bij mij pas beginnen als ik alle dozen straks zie… of het oude eikenhouten bureau van mijn vader – dat in eerste instantie als stookhout in de verhuisbus meeging, maar bij nader inzien eigenlijk wel hele goed (op een hapje na dan) bleek te passen in de werkhoek.

IMG_1471
Het oude bureau van mijn vaker krijgt wellicht toch nog een nieuw leven hier

Maar wat een luxe gevoel is het wat nu nog de boventoon voert: nooit meer op vakantie te hoeven, want: elke dag vakantie. Ook als we nog gaan werken, is het wel onze insteek dat het andere ritme hier, de plek en de manier van leven ons meer dan genoeg tevredenheid en geluk dichtbij huis brengen.

Vlak voor het vertrek was het nog wel spannend of we echt alles wel in de auto zouden krijgen. In het vakantiehuis stond al aardig wat, tijdens de laatste rit vanuit ons oude huis was de auto toch weer voller dan verwacht… dus: meteen weer een eerste schifting gemaakt en de afvalcontainers op het vakantiepark gevuld. Maar Jaap is een ware inpaktovenaar en zo kunnen er zelfs nog gesprokkelde reuzendennenappels (aanmaak’hout’ voor de kachel straks) mee en de beloofde Nibbits en roze koeken voor een mede-Denelander, die aan de overkant van ‘onze’ fjord woont en die deze dingen het meeste mist 🙂

De reis gaat voorspoedig – op dat laatste uurtje na dan: amper oponthoud bij Bremen en Hamburg, en we rijden, ondanks de stampvolle auto, zuiniger dan ooit: 999 km op 1 tank. Ook in de auto hebben we ons tempo al aangepast aan ons nieuwe leven. We rijden, als een stel echte senioren, niet harder meer dan 100 km per uur en dat is heerlijk ontspannen. Staan we bij aankomst hooguit te trillen op de benen van de emoties, maar niet van het snelle en opgefokte rijden.

We zijn er. We hebben een gecalculeerd risico genomen met de motorstoring en we kunnen nu in ieder geval gewoon thuis rustig alles uitpakken. En morgen zien we wel weer. Of de auto nog iets doet, en zo ja: wat.

21 reacties op “Nooit meer op vakantie”

  1. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Toch best even spannend met die auto. Niet fijn als hij vreemd gaat piepen…
    Met het vakantiegevoel thuis komt het vast wel goed. En de rest volgt vanzelf… Het ga jullie heel goed daar!

    Geliked door 2 people

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ben erg benieuwd morgen 😬 (naar een heleboel – de auto, het vakantiegevoel, of ik het dozen uitpakken nog overzie… 😉)

      Geliked door 1 persoon

  2. Margriet Avatar
    Margriet

    Gek he, heb je er zo lang naar toegeleefd en opeens is het dan zover …. Heel veel wenplezier !!
    Groeten,Margriet

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ja, het is inderdaad best wel gek! En meteen ook weer ‘heel gewoon’. Dat wennen gaat goed komen, dank je wel! ☺️

      Like

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    Wat een prachtige, rustgevende foto van jullie gele huis.

    Afscheid nemen doet ook altijd pijn, afscheid van ‘gewoonte’, van de kinderen, van de omgeving waar jullie vele jaren woonden.

    De tijd zal helpen wennen aan ‘altijd vakantie’.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Zeker weten! Zoiets moet toch weinig moeite kosten, denk ik… 😉

      Geliked door 1 persoon

  4. Jacqueline Avatar
    Jacqueline

    Prettige vakantie en welkom thuis!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Dank je Jacqueline! 😍

      Like

  5. Elke Avatar
    Elke

    Velkom hjem! 🇩🇰🇳🇱🇩🇰🇳🇱

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Mange tak Elke! 😍

      Like

  6. annaberg Avatar
    annaberg

    Het voor-uitzicht is alleszins heerlijk relax. Flikkerende lampjes kunnen gefixt worden, spullen overboord gekieperd, maar dat trager leven lijkt me onbetaalbaar en onvervangbaar. Veel plezier daar!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Klopt Anna! Leven in een ritme wat je niet door allerlei dwingende omstandigheden wordt voorgeschreven is onvervangbaar. Heerlijk!

      Like

      1. annaberg Avatar
        annaberg

        🤗

        Geliked door 1 persoon

  7. Patty Avatar
    Patty

    Woop Woop! En nog eens Woop Woop! Wat ben ik blij voor jullie !!! En kijk al uit naar alle mooie verhalen en avonturen. Heerlijk, heerlijk. Dikke knuffels en heel veel geluk in het prachtige Gele Huis. XxX

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ahhhh dank je wel lieve Patty! Nog even weer een nieuw ritme vinden, waarin ook weer tijd voor schrijven zit 🙂 XX

      Geliked door 1 persoon

  8. cisca servie Avatar
    cisca servie

    Gelukkig jullie zijn goed aangekomen Ik had het voorspeld he dat je heel veel spullen zou hebben. Maar nu heb je het gehad en het uitpakken kunnen jullie doen in jullie eigen tempo Komt goed allemaal en voor de winter hebben jullie je ritme gevonden. Heel veel sukses

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Dank je! En ja, je had gelijk: wat er op het laatste moment allemaal nog mee ‘moet’; verschrikkelijk! 😬

      Like

  9. Oudmaarnietversleten Avatar
    Oudmaarnietversleten

    Wat een heerlijk voor uitzicht. Niks meer te moeten heel relaxt leven. Hoop dat de auto het nog doet altijd spannend.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Dat is inderdaad een heel fijn vooruitzicht! De auto doet het nog, evenals het storingslampje… dus daar moeten we komende week eerst maar eens even mee langs een garage

      Geliked door 1 persoon

  10. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    Ik wens jullie een pracht periode toe.

    Warme groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Dank je wel Rob!

      Geliked door 1 persoon