Veganist in het ziekenhuis

Nu zijn er genoeg redenen waarom wij liever niet in een Deens ziekenhuis terecht komen. Zijn het geen ego-conflicten van specialisten die tot een schandaal leiden (waardoor kankerpatiënten onterecht zorg is ontzegd) dan zijn het wel schimmels die patiënten zieker in plaats van beter maken. Vandaag kwam er nog een reden bij: als veganist heb je geen recht op een ‘speciaal menu’ tijdens ziekenhuisopname, zo oordeelde de rechter vandaag.

De Deense Vegetarische Vereniging (DVF) spande deze rechtszaak aan namens een patiënte, Mette. Nadat ze had verteld dat ze veganist was, probeerde het ziekenhuis haar herhaaldelijk vis, broodjes ei en lasagne met melk en kaas te voeren. Op een avond kreeg ze een appel en een peer. s Ochtends een kaal broodje en een paar cherrytomaatjes.

‘Er zijn enorme voordelen voor de volksgezondheid en de sociaaleconomische situatie als groen de standaard wordt, zoals in alle openbare ziekenhuizen in New York City is ingevoerd’, laat de vegetarische vereniging weten. ‘Maar wij vinden op zijn minst dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om voor een groene maaltijd te kiezen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft al lang geleden beslist dat de overtuigingen van veganisten om dieren geen kwaad te doen, beschermd zijn tegen discriminatie. Het zal dus interessant zijn om te zien of deze bescherming ook geldt wanneer je in het ziekenhuis als veganistische patiënt wordt afgescheept met rijst, groenten en fruit, terwijl anderen kunnen kiezen uit 14 vleesgerechten’.

Nee dus. De rechtbank oordeelde dat Mette de mogelijkheid had om haar eigen voedsel mee te brengen of veganistisch voedsel via familieleden of anderen in het ziekenhuis te laten bezorgen. Bovendien kon ze veganistisch voedsel kopen in een winkel in het ziekenhuis, aldus het vonnis. De rechtbank benadrukt ook dat ‘de primaire taak van het ziekenhuis bestaat uit het behandelen en verzorgen van een groot aantal burgers’. Daar hoort goede voeding blijkbaar niet bij. Iets waarvan je aansterkt nadat je bent bevallen of geopereerd. 

Mette is lang niet de enige die eten heeft meegemaakt dat, op zijn zachtst gezegd, tekortschoot. Dat maakte de DVF duidelijk toen ze vorige week in de aanloop naar deze rechtszaak in een soort marathon 400 vergelijkbare ervaringsverhalen voorlas. Een man, die al meer dan 30 jaar vegetariër was, kreeg in het ziekenhuis tijdens zijn opname vooral aardappelpuree. Hij verloor zoveel gewicht dat hij er volgens zijn echtgenote uiteindelijk uitzag als ‘een gevangene uit een concentratiekamp’.

Nu zijn er gelukkig ook wel (regionale) ziekenhuizen die vaak worden genoemd en geroemd als enkele van de beste voor plantaardig eten, maar er zijn er heel wat meer die juist een stimulans nodig hebben om te voldoen aan de officiële aanbevelingen voor veganistisch ziekenhuisvoedsel. 

Nu de DVF deze zaak heeft verloren, zou dat kunnen betekenen dat openbare instellingen vrij zijn om niet alleen veganisten, maar ook een aantal andere minderheden in de samenleving te discrimineren bij het serveren van voedsel. 

Terwijl er toch steeds meer onderzoeken aantonen dat er een verband is tussen bepaalde (darm)ziekten en vlees eten, tussen (versnelling van) de klimaatcrisis en vlees eten, zijn de Denen nog steeds het minst bereid van alle Europeanen hun dagelijkse portie vlees te reduceren. De helft van de Denen gelooft dat ze qua voedingswaarde niet zonder vlees kunnen, ook al is het tegendeel bewezen, en: ‘hoewel het nog maar 100 jaar geleden is dat de Denen voornamelijk op een plantaardig dieet leefden’, aldus de leider van het onderzoek van het Smart Protein Project, een onderzoek waar ik overigens aan meedoe 🙂

Maar er zijn nog veel meer obstakels die een meer plantaardig dieet in de weg staan. Voor meer dan een derde van de Denen is plantaardig voedsel te duur, ze weten niet hoe ze het moeten bereiden, ze missen informatie erover en ze vinden het er niet smakelijk genoeg uitzien. En, een conclusie die ik zelf trek na het lezen van het laatste rapport: Deense consumenten wachten braaf op overheidsinitiatieven die een gezondere levensstijl bevorderen en het milieu minder belasten. Dat zomaar zelf op eigen initiatief gaan doen… ben je gek joh.

Helaas is die Deense overheid – waar een rechtbank ook toe behoort – nog verre van ‘groen’ en is de (varkens- en koeien)boerenlobby sterk. Wij ‘vegans’ hebben nog een lange weg te gaan dus.

Eet jij vlees? Zo ja, waarom?

18 reacties op “Veganist in het ziekenhuis”

  1. marijkeo Avatar
    marijkeo

    al meer dan 50 jaar eet ik geen vlees en vis. Moeiteloos, maar volledig vegan vind ik nog steeds lastig. Af en toe , meest op vakantie, ga ik toch voor een stukje kaas en een bak yoghurt, dat mis ik soms echt. En als ik mezelf wil verwennen komt griekse yoghurt aankloppen met veel fruit.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Al meer dan 50 jaar… dat gaan wij niet redden!
      Volledig vegan zijn wij ook niet, wij eten plantaardig, maar bijvoorbeeld ook honing. Manlief is zeer principieel, maar ik eet af en toe ook een stukje kaas. En een stukje vlees van wild wat hier altijd vrij rondgedarteld heeft en een fijn leven heeft gehad: daar zeg ik ook geen nee tegen als het toevallig voorbijkomt.

      Like

  2. omabaard Avatar
    omabaard

    Hoe het eten hier bij ons in de ziekenhuizen wordt aangepast, daar heb ik (gelukkig) geen benul van.

    Ik eet al een half leven geen vlees meer. Ermee begonnen om gezondheidsredenen, maar stilaan steeds meer overtuigd dat ik het niet kan en wil eten. Ook mijn zonen en kleindochter doen mee.
    Overgaan naar vegan ben ik niet van plan. Daarvoor eet ik net iets te graag yoghurt en kaas en ik wil liever niet te streng zijn voor mezelf.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Gelukkig dat jij geen ervaring met ziekenhuismenu’s hebt! Ik heb dat wel, maar uit de tijd dat ik nog alles at, en dan let je niet op of er ook iets vegans op het menu staat 🙂
      Wij zijn overigens geen principiële vegans hoor. Honing is een van onze favorieten, we dragen leren schoenen… en af en toe eet ik ook kaas. Want wat je zegt: streng zijn voor jezelf is niet bevorderlijk voor je gevoel van welzijn. Er mag best een goed evenwicht zijn tussen hart hebben voor de wereld en ook hart hebben voor jezelf.
      Ik eet in principe ook geen suiker, maar als er een gebakje (met slagroom, ook nog) voorbijkomt zeg ik geen nee. Ook al moet ik dat de volgende dag meestal bekopen… dat heb ik er dan nog voor over ook 🙄🫣

      Like

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Anderhalf jaar heb ik een streng dieet gevolgd omdat de diagnose van een ziekte viel. (Die achteraf nooit kon bewezen worden)
        Toen werd ik echt depri van ‘niet mogen’ en ‘moeten’. Ik ben er geleidelijk aan mee gestopt, alles werd terug goed, en ik ben er nooit meer mee begonnen.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Pppfff… wat heftig! Je hele eetpatroon en daarmee je leven overhoop gooien voor iets wat nooit bewezen kon worden. Ik snap je reacties dan, en je weerstand.

          Geliked door 1 persoon

  3. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Wat triest en het verkeerde om te genezen.Zelf at ik lange periodes vegetarisch en snoep nu soms een beetje mee,als ik iets voor mijn man klaarmaak.Ooit probeerde ik veganistisch maar mistte de kaas te veel

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat laatste snap ik. Daarom eet ik af en toe ook een stukje kaas, ik mis het soms ook. Ik vind het knap dat je voor je man apart kookt.

      Like

  4. Judy Avatar
    Judy

    Jaren geleden kwam er uit een onderzoek dat het eten in ziekenhuizen (NL) zo slecht was dat het op zijn zachtst gezegd niet bevorderlijk was voor herstel. Geen idee hoe het nu is, maar ik stel me voor dat er wel rekening gehouden wordt met ‘dieetwensen’. Ik eet op een andere manier dan jullie afwijkend, en ik ben altijd bang dat, mocht ik ooit in een oudereninstelling terecht komen, dat ik maar genoegen moet nemen met wat de pot schaft. Instellingseten. Mijn grootste nachtmerrie, die instellingen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Idem hier. Ik hoop er nooit in terecht te komen. Want volgens mij moet je dan inderdaad genoegen nemen met wat de pot schaft.
      Van de laatste keer dat ik in een NL ziekenhuis heb gelegen kan ik me niet meer herinneren wat de keuzes waren – maar toen was ik ook nog omnivoor…

      Like

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat erg, dat is echt discriminatie. Wij eten heel heel weinig vlees. Als we vlees eten is het stoofvlees van de koeien die hier voor ons in de wei lopen. Een keer per maand. Zij worden biologisch en buiten gekweekt. Verder eten we eigenlijk geen vlees en zoveel mogelijk plantaardig, ook haver melk bijvoorbeeld. Anderzijds smeren we wel metechte boter. We doen ons best om niet mee te werken aan de vervuilende en dieronvriendelijke vleesindustrie.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat laatste doet mij deugd om te lezen 🙂 Een dergelijk stukje vlees – van jullie ‘weidekoeien’ zou ik misschien ook nog wel eten. En inderdaad: het is pure discriminatie wat ze daar in dat ziekenhuis doen, en wat nu misschien ook nog gevolg gaat krijgen in meer instellingen. Triest.

      Like

  6. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    Wat een bijzonder, maar ook onbegrijpelijk verhaal.

    Bezorgde groet,

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het is inderdaad onbegrijpelijk hoe er met zieke en zwakke mensen wordt omgesprongen in het betreffende ziekenhuis, en vermoedelijk in meer ‘gezondheids’-instellingen. Ik deel je zorgen Rob

      Like

  7. henrietwagenvoort Avatar
    henrietwagenvoort


    klinkt een beetje als onwetendheid, wat ouderwets, ik herken t wel toen ik 14 was, werd ik vegetariër. Mijn moeder, de lieverd, deed haar best en ik kreeg een kaasplak, of een ei. Met liefde en uit liefde. Nu is vegetarisch en veganistisch veel bekender en is er internet om recepten en tips te wisselen. Hoop er ook nooit te liggen in het ziekenhuis maar ben wel blij dat ze er zijn !!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ouderwets inderdaad. Dat is men hier wel hoor… zeker wat eetpatronen betreft. Traditioneel is misschien nog een beter woord. En de meeste Denen (plattelanders) die ik ken, zijn bepaald geen internet-fans, en ‘wat de boer niet kent’… dat dus.

      Like

  8. Valhalla Avatar
    Valhalla

    Wat idioot. Niet zo zeer dat zij geen voorkeursbehandeling krijgt, want de andere kant van het verhaal is dat straks elke minderheidsgroep zijn eigen eisen er door wil drukken. De volgende wil alleen maar halal geslacht vlees… (hoewel, grote kans dat dat al gebeurt in Nederland bijvoorbeeld?) en de raw vegan alleen maar dat enzovoort.

    Mijn zoon lag een tijdje in het ziekenhuis met borrelia en als je vlees wilde laten staan was er best nog het een en ander. Maar helemaal zonder dierlijke producten, dat werd wel karig. De kantine van zo’n ziekenhuis serveert werkelijk niets gezonds behalve het stukje excuuspaprika op het witte broodje met kaas en het enige ‘vegan’ ding was een mueslibar denk ik.

    Er zou zo veel gewonnen kunnen worden met meer planten en minder vlees! Maar ja, als mensen zich toch al niet lekker voelen snap ik ook dat niet het beste moment is voor een radicale omschakeling van wat ze eten (geeft ook stress, kan ik me voorstellen en nog meer daarvan is niet wenselijk als je toch al ziek bent), dus het probleem is groter dan de voeding in ziekenhuizen.

    De overheid zou hierin gewoon stappen moeten nemen. Jammer van die paar varkensboeren, maar de eigenaars van die megastallen die hun dieren even waardevol vinden als een pak budgetcornflakes, daar kan ik geen medelijden mee hebben. Van de subsidies die ze sparen kunnen ze groenten en fruit goedkoper maken.

    Zelf eet ik voor het overgrote deel vegan maar soms een klein stukje vlees van ullgris (die hun hele leven in het bos lopen), wild of koeien met een goed gestel en een goed leven. En ei van onze eigen kippen. Meer als multivitamine want ik merk wel dat als ik dat niet doe, ik uiteindelijk iets mis en ik heb vier heel serieuze pogingen gedaan… Tim Spector van ZOE heeft hier ook veel informatie over op youtube, ik kijk dat graag.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het enige vegan ding een mueslibar… zo stelt de DVF nu (die gaat in hoger beroep) dat vanwege de manier waarop inderdaad in het ziekenhuis met ‘voedsel’ wordt omgegaan, cola en chips ‘dus’ ook vegan zijn. Geef ze maar eens ongelijk, dan.
      Ik vind het ook onbegrijpelijk hoor hoe er voedingsgewijs met patiënten wordt omgegaan. Inderdaad: je lichaam is al gestresst genoeg (en daarom lig je in een ziekenhuis), en dan ook nog eens worden afgescheept met een appel en een peer? En maar dure onderzoeken laten doen naar wat voeding voor een patiënt kan betekenen… (zo weet ik nog uit mijn werktijd in het ziekenhuis)
      Laten ze op z’n minst dan een voedselvergoeding instellen voor alle minderheden (inderdaad: ook die mensen die alleen halal willen/mogen eten) als je je eten door familie laat kopen en bereiden en meenemen. Want dat laatste lijkt me op zich een prima idee. Maar dan wel vergoed, dus.
      Een stukje vlees van een gelukkig, vrij beest versmaad ik ook niet hoor. In het Gele Huis haalde ik wel eens een vers eitje bij de noorderbuurtjes, maar als je over het algemeen geen ei meer eet, gaat dat toch tegenstaan.
      Ik ga eens kijken naar Tim, dank voor de tip!

      Like