Hooikoorts, een steekvlam en ‘brand’


Voordat ik verder ga over mijn kledingkast, eerst even wat anders. Je vraagt je misschien wel af: wordt er nog wel geklust, gesloopt, gerenoveerd, gebouwd IN huis? Het is vier maanden geleden dat ik voor het laatst schreef over ‘kleine klusjes in huis’. Dat laatste doen we nog steeds, maar de ‘grote klussen’ binnen liggen inderdaad stil en dat heeft meerdere redenen.

Akeleien (en op de achtergrond rode hazelaar en roze rododendron)


De afgelopen meimaand was het zomer in Scandinavië: het was hier warmer dan in Zuid-Europa, en bij ons viel zo goed als geen regen; in andere delen van Denemarken wel. De warmste mei ooit gemeten – en zelfs voor het eerst in 150 jaar géén nachtvorst meer in mei – betekende naast zorg over dit soort records veel buiten bezig zijn en lange, lichte avonden. En daarna moe in bed ploffen.

Vanuit de kruidentuin, achter de bank

Veel buiten en geen regen betekende voor ons ook: hooikoorts. We zijn daar allebei gevoelig voor, en hadden daar aan de kust alleen hinder van bij oostenwind. (En sinds buuf delen van haar gras niet meer maaide en liet bloeien, ook bij westenwind, maar dat terzijde 😉 ) Gevoelige holtes, tranende ogen, gesnotter, een hese stem en moe, moe, moe waren het gevolg. Brandnetelthee en lokale honing verzachtten de klachten wellicht maar deed ze niet verdwijnen, en ik weiger cetirizine te nemen, want dat middel maakt de kwaal alleen maar erger. Bij mij in ieder geval.

Wij doen er soms lang over ergens een beslissing over te nemen, en dat was ook het geval voor een nieuw dak. Nu we er uit zijn, heeft Jacob enkele lokale bedrijven offertes gevraagd, en wachten we op een positieve reactie. Eentje heeft al aangegeven deze klus niet te willen doen, de anderen zwijgen vooralsnog in alle talen. En zolang we een nog lekkend dak hebben, is het niet handig boven verder te gaan met isoleren en afwerken.

En zolang we boven niet verder kunnen, kan dat ook met de zijkamer beneden niet. Dat heeft te maken met het plafond van die zijkamer beneden (stuc op stro) en de vloer van de zijkamer op zolder én de mogelijke toestand van de balken daar tussenin. We slopen graag van boven naar beneden, zodat de kans het kleinst is dat we door rot hout of iets dergelijks een balk op ons hoofd krijgen. Liever zakken we van boven naar beneden door de vloer, als er dan toch iets mis moet gaan…

Er ging genoeg anders ‘mis’ trouwens.

Een draagbare nood-inductie-kookplaat produceerde een steekvlam, alle stoppen in de meterkast sloegen eruit en daarna gebeurde bij mij nog een keer bijna hetzelfde toen ik probeerde met het geelblauwe woonwarenhuis in contact te komen om te reclameren. Het had heel wat voeten in aarde, maar we kregen een nieuwe en… pats! Weer alle stoppen eruit. En nee: het ligt niet aan het stopcontact. Ik moet nog moed verzamelen om opnieuw met Ik3a in discussie te gaan, deze keer om gewoon mijn geld terug te krijgen.

We hadden ‘brand in een lamp’ – tenminste, dat dachten we. Na de eerste schrik en enig onderzoek bleek dat het de zon was die boven op een oranje verdeeldoos scheen, en dat licht kwam door het gat in het plafond in de lamp 😅

De hoornaars, waarvan wij dachten dat ze een nest hadden in één van de holle bomen langs de oprit, bleken een nest aan ’t bouwen te zijn boven onze droogvoervoorraad op zolder. En aangezien Jacob allergisch is voor wespensteken, vonden we dat geen fijn idee. Zelf een hoornaarnest-in-aanbouw verwijderen zagen we niet zitten, en dus vroeger we de lokale verdelger om te komen.

Toen hij kwam, waren de hoornaars niet in het nest. Hij pufte een wolkje gif over het nest, verliet binnen 5 minuten ons huis weer en bracht daarvoor 2000 kronen in rekening. 268 euro. Dat is evenveel als 40 tweedehands feestjurkjes voor een bruiloft! 

Maar we waren dus heel veel buiten. En genoten ontzettend van de tuin. Ik ga die komende tijd proberen wat terug te blikken, want: het is inmiddels herfst hier. Regen, 10 tot 12 graden – ik moet mijn al opgeborgen wolletjes weer tevoorschijn halen! Maar (elk nadeel hep z’n voordeel): de hooikoortsklachten worden minder, en de energie meer.

Waar ben jij de afgelopen tijd van geschrokken?

27 reacties op “Hooikoorts, een steekvlam en ‘brand’”

  1. Judy Avatar
    Judy

    Wat een bloemenweelde, prachtig! Wat een enge dingen allemaal, van doorslaande stoppen tot hoornaars. Ik ben voor veel dingen allergisch maar heb geen hooikoorts gelukkig. Gelukkig had je het niet benauwd, want dan kun je bijna niet onder medicijnen uit.
    Succes met de klussen!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel 🙂 Nee, benauwd heb ik het gelukkig niet (gehad), al is met compleet verstopte holtes en een verstopte neus wakker worden op het randje daarvan… dus ook de neti pot staat weer dagelijks ‘op het menu’.
      Ja, die tuin… dat is echt een paradijs hoor. Ik knijp elke dag mijn handjes dicht, dat ik hier nu woon…

      Like

  2. omabaard Avatar
    omabaard

    Prachtige tuin daar! Rijk aan kleuren.

    Ik hoop dat jullie de problemen kunnen oplossen, tijd brengt altijd raad.

    Hier is de zomer (?) aangekomen nu. Maar die lijkt niet standvastig. Hoeft voor mij ook niet, ik hou vooral niet van hitte.

    Gelukkig heb ik zelf geen last van allergieën en ook niet van hoornaars, maar hier in België zeggen ze dat we ermee moeten leren leven, ze komen ze niet meer uitroeien.

    Geschrokken ben ik van het feit dat het plots bijna zomervakantie is. Die tijd gaat veel te snel. Wellicht door het slechte weer lijkt het alsof ik het voorjaar heb overgeslagen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat laatste dat snap ik, je gevoel van tijd hangt denk ik best wel deels van het weer af. Maar fijn dat het weer bij jullie nu wat meer zon en licht brengt.
      Hier wordt van alles nog uitgeroeid 😦 ook mieren, bijvoorbeeld, en mollen. En onkruid. We wisten overigens niet dat dit met gif zou gebeuren, we hadden gedacht dat de man het aanstaande nest zou weghalen. Hoe dan ook: volgende keer doe ik dat toch zelf. Zonder gif, en hopelijk dan ook zonder steken van boze beesten…

      Geliked door 2 people

  3. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Jullie hadden weer heel wat te be- en overdenken. Ik hoop dat je toch snel iemand vindt voor het dak .. je weet maar nooit met dit weer.
    En … even doorbijten met Ikea. Kan dat in het Engels of spreken ze alleen Deens?
    Maar dan maakt zo’n prachtige bloementuin toch weer heel veel goed.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, die tuin maakt inderdaad veel goed. Bijna alles… Met Ik3a chat ik in het Deens. Als ik bel, dan moet dat nog echt wel in het Engels – en dat is met al die jonge mensen daar geen probleem. Maar de wachttijden voor zowel chat als bellen…. zucht. Je zit zo een uur te niksen (want ik kan geen twee dingen tegelijk).
      Jacob heeft het gevoel dat we pas volgend jaar zomer een nieuw dak zullen hebben. We wachten af. En een groot deel van mijn geduld met dit soort dingen komt mede dankzij jouw blogs over je lekkage-toestanden. Dusss… dank voor het delen van jouw smart 😬

      Geliked door 1 persoon

      1. Neeltje Avatar
        Neeltje

        Dan heeft dat in ieder geval nog wat goed opgeleverd. Geduld .. ik wist niet dat ik er over beschikte.
        Maar de trots over je geduld die je dan voelt als zo’n verhuurder dan zegt “U krijgt een maand huur terug door uw geduldige schappelijke instelling” (terwijl het natuurlijk van de zotte is dat dat niet gewoon een normale regel is als je huis niet voldoet aan de normen).
        Trots omdat ik (juffertje ongeduld) het met mijn geduld geflikt heb terwijl ik soms van binnen woedde van ongeduld.

        Er zullen net zoals bij ons ook bij jullie wel lange wachttijden zijn … werk genoeg.
        Gewoon van je af laten glijden. 😉😉

        Geliked door 2 people

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Werk genoeg inderdaad, we vermoeden dat dat hier ook het geval is. En ja: van de zotte – helemaal eens. Hoewel het fijn is dat je uiteindelijk toch een maand huur terug hebt gekregen – een pleister(tje), maar goed: wie het kleine niet eert… 🙄

          Geliked door 1 persoon

  4. Koen Avatar
    Koen

    Dat klinkt niet allemaal even fijn. Hou moed.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Doen we Koen!

      Like

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Dit voorjaar had ik ook al meer en vaker last van hooikoorts. Geen idee hoe dat komt. Vooral de moeheid vind ik heel lastig. Ik kom niet vooruit en raak moeilijk of niet op dreef. Zo te lezen is dat bij jullie ook een probleem. Sterke ermee.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel, en dito. Gedeelde smart voelt voor mij dan toch een beetje als halve smart hoor. ‘Blij’ dat wij niet de enigen zijn die hier last van hebben. Die moeheid vind ik ook het vervelendst. Ik kan me daar – letterlijk – niet bij neerleggen. (PS: genoten van je Noorwegen-verhalen!)

      Geliked door 1 persoon

  6. Rianne Avatar
    Rianne

    Hier in Nederland is het hooikoortsseizoen ook in volle gang. Niet leuk is zacht uitgedrukt.

    De bloemenpracht is euh…. prachtig.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, dat is elke dag genieten hoor, al is het deze dagen van achter beregend glas. Maar mij hoor je niet zeuren over regen – en jij zult dat ook niet doen 😉

      Like

      1. Rianne Avatar
        Rianne

        Het scheelt enorm veel gesjouw met gieters en inderdaad.. minder genies.

        Geliked door 1 persoon

  7. Sabine Verburg Avatar
    Sabine Verburg

    Oh wat een mooie bloemenpracht in jullie tuin en wat doe de rododendron het goed ( bij ons al geruime tijd uitgebloeid)
    Hoop dat er toch snel een dakdekker reageert (bij ons heeft het anderhalf jaar geduurd voor herstelwerkzaamheden ter voorkoming van lekkage, volgens de dakdekker duurde het zolang omdat de grote vakantieparkprojecten voorrang kregen ..) maar bij jullie zou het toch belangrijk zijn ivm het winterseizoen en de lekkages
    Wat vervelend van de hooikoorts lijkt mij erg lastig
    En fijn dat het nest us verwijderd en zo de schade beperkt is gebleven
    Succes met de inductieplaatperikelen

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel Sabine! De rododendrons zijn hier met zorg uitgezocht, want ze bloeien ná elkaar, dus we hebben er heel lang plezier van. Toch gaan we de meeste fors snoeien en daarna klein houden.
      Anderhalf jaar! Lieve help… ik ga mijn ‘geduld-regels’ maar eens bijstellen. Al heb ik geen idee waar de dakdekkers hier allemaal zo druk mee zijn. Maar goed: we hébben een dank boven ons hoofd, en wat emmers daar onder, en zo kunnen we het nog wel even volhouden hoor – als het moet.

      Like

  8. Zo simpel is dan geluk Avatar
    Zo simpel is dan geluk

    Vervelend zeg dat jullie nog niemand hebben kunnen vinden die het dak wil repareren. Dan komt inderdaad meteen alles stil te staan.
    Gelukkig ontstond er geen echte brand!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Nee, ik moet daar niet aan denken, bbbrrr! En we hebben nog wel wat andere klusjes te doen, dus we vervelen ons niet 😉

      Like

  9. Loes Verspaget Avatar
    Loes Verspaget

    De tuin is een lust voor het oog, prachtig al die kleuren. En wat de lekkage betreft, daar hadden wij er ook twee van, in de schuur en in de serre. Het heeft wel een héle poos geduurd voordat het goed gemaakt was.(Frank is zelfs door het dak gezakt, niks gebroken maar wel bont en blauw). En nu met die hoosbuien ben ik wel super blij dat het weer in orde is. Want voorjaar hebben we niet gehad ofschoon het de warmste meimaand was ooit gemeten was die ook super nat. En wat jouw inductieplaat betreft, de onze was kapot en als hij gemaakt werd koste dat net zoveel als een nieuwe van Ikea.Dus hebben we dat gedaan en het was onze 3de en eerlijk ik heb nog nooit zo’n goedkope en fijne plaat gehad en deze hebben we óók al weer enkele jaren. Zo zie je maar weer, ieder huisje heeft zijn kruisje.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat klopt helemaal Loes, overal is wel wat. Ik hoop dat Frank inmiddels weer zijn normale kleur terugheeft. Moet die man op zijn leeftijd ook niet meer doen, op daken klimmen!
      Maar lekkage is vervelend, dus fijn dat het nu bij jullie opgelost is.
      In Nijmegen was ik ook heel blij met de (inbouw)inductiekookplaat van Ik3a, maar deze draagbare dingetjes… nee, ik ben er klaar mee. En ik hoop dat de zomer terugkomt hier 😎 gewoon, normaal, zoals het hoort in juni…

      Like

  10. petra1945 Avatar
    petra1945

    Wat een uitbundigheid, die tuin. Was dat in Eva d’r tijd ook al zo, denk je? Of komt dit van het bijsturen wat jullie gedaan hebben?

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ik denk dat dit in Eva’s tijd ook al wel zo was, nog uitbundiger zelfs – deels. Ik bedoel: de rozen groeiden tot 5 meter hoog in de bomen langs de oprit… dit jaar bloeien ze bescheiden op nog geen meter hoogte. En de bosrank bloeide het uitbundigst in Eva’s tijd. Daar hebben wij korte metten mee gemaakt (ik dacht eerst dat het bruidssluier was, maar het is een clematis dus.) Zit werkelijk o-ve-ral en verstikt alles als je het laat gaan…

      Like

  11. Ingrid Kretzer Avatar
    Ingrid Kretzer

    Wat een gedoe allemaal! Hoe is ‚t afgelopen met de hoornaars? En inderdaad, wat een mooie tuin! X

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Lange tijd nadat de gifman was geweest, zagen we geen hoornaar meer. Tot een paar dagen geleden: toen probeerde er weer eentje de badkamer binnen te komen… We zien en horen ze minder, maar dat ligt misschien ook het het ‘mindere’ weer…

      Geliked door 1 persoon

      1. Ingrid Kretzer Avatar
        Ingrid Kretzer

        Dat denk ik wel ja. Maar dat betekent niet dat ze geen volk meer aan het vormen zijn…

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Nee, ik weet het… we blijven alert

          Geliked door 1 persoon