Mijn stijl = synchroniciteit

Terug naar mijn kledingkast en mijn stijl. De bruiloft van bonuszoon 4 werd een zomer uitgesteld – naar de komende zomer – en inmiddels weten we dat ook bonuszoon 3 gaat trouwen. Een maand na zijn broer. Niet bewust zo gepland, maar door allerlei omstandigheden kwam het nu eenmaal op dat moment voor hen het beste uit. 

Voor ons betekent het binnen een ruime maand twee keer naar NL op en neer rijden en heel eerlijk: daar zijn we niet blij mee. Tussen beide bruiloften in dáár blijven is voor ons geen optie. En… zo kort achter elkaar in dezelfde kleding op een bruiloft verschijnen ook niet 🙂 Omdat Jacob voor beide feesten al heel goed (online) slaagde met (nieuwe) Tibetaanse shirts, gemaakt door (Tibetaanse) vluchtelingen in Noord-India, keek ik daar in eerste instantie ook voor een eenvoudige, lange, katoenen wikkel rok. Maar daar stak mijn ‘stijlpaspoort’ een stokje voor.

‘Het kennen van je eigen stijl is een heel belangrijke factor in het verduurzamen van je kledingkast. Weten wat je mooi vindt en echt graag draagt, kan je helpen miskopen te voorkomen en zorgen dat je alleen kleding in huis haalt waar je lang plezier van hebt. En dat is wel zo duurzaam’, zo las ik twee jaar geleden op kouwekleren punt nl.

Nu is ‘het verduurzamen (van je kledingkast)’ een werkwoord en dat houdt een actie in. Die actie staat in de volgende zin genoemd: ‘in huis HAALT’. Ons uitgangspunt bij het versimpelen (en verduurzamen) van ons leven in Denemarken is altijd geweest: niets meer in huis HALEN wat we niet nodig hebben, en eerst maar eens ‘op’ maken wat we al hebben. Zo ontstond ons kledingwinkeltje-op-de-hems. Voorraad voor de rest van ons leven. Niks meer kopen. ‘Op’ dragen wat je hebt. Dát is pas duurzaam!

Dat was de theorie. De praktijk blijkt iets weerbarstiger. In dat winkeltje bevond en bevindt zich namelijk nog wel spul dat (hier) niet meer past – vanwege de omgeving, omdat we allebei onze spekrandjes kwijt zijn, en vanwege wat we nu anders doen (op het strand jutten, in de tuin werken en in huis klussen) dan in onze vorige levens (in de file in de auto zitten en op kantoor stressen vergaderen). 

Haal ik nu iets ‘nieuws’ in huis, dan moet het multifunctioneel en niet voor eenmalig gebruik zijn. Wat zou ik hier kunnen doen met een lange, katoenen wikkelrok, vroeg ik mij dus af. In de tuin mooi zitten wezen misschien, maar daar houdt het wel mee op. Op de tweede bruiloft zal ik dus niet verschijnen in een lange rok. ‘We gaan wel weer eens tweedehands shoppen’, spraken we met elkaar af, en dat deden we. Zonder resultaat.

Tot die dag kort geleden, dat we besloten dan maar weer eens naar onze favoriete kringloop te gaan uit de tijd van het Gele Huis – en Jacob halverwege ineens vroeg: ‘Zijn wij ooit wel eens in Nykøbing in een kringloopwinkel geweest?’ Op zo’n moment is G👀gle Maps op je slimme telefoon toch wel erg handig. De Rode Kruiswinkel bleek het dichtstbij én leek op de foto’s een ruime keus aan kleding te hebben.

Tussen alle feestjurken en -rokken van synthetische glimvezels valt mijn oog op een blauwgroen grafisch motiefje. Een kort, feestelijk jurkje, van katoen, eenvoudig, comfortabel, praktisch (want: met steekzakken! voor mijn enige verslaving – lippenbalsem…), met driekwartmouw. Merk: King Louie. Volgens het waslabel ooit gekocht bij Exota aan de Schakelstraat in Amsterdam. Ik kan de jurk na het trouwfeest ook heel goed dragen op een legging, met een vest, de komende winter, thuis, op de bank. Of tijdens een wandeling in het bos. Of… 

En dat voor 40 kronen. Tien minder dan het vorige jurkje. Vijf euro vijf en dertig, met de huidige koers.

Ik heb even hardop staan grinniken.

Synchroniciteit heet dit, de merkwaardige ‘wetenschap’ van toevalligheden. Voor mij zijn dit de werkelijk magische momenten in het leven.

28 reacties op “Mijn stijl = synchroniciteit”

  1. marieclaire Avatar
    marieclaire

    Fijn dat je zo goed geslaagd bent.
    En wat draag je dan op de eerste bruiloft?

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat eerste jurkje van King Louie (zie een paar blogs geleden)

      Geliked door 1 persoon

  2. Neeltje Avatar
    Neeltje

    jij gaat goed met King Louie. Leuke website hebben ze trouwens.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja hè? En ik voel me onderhand wel een beetje Queen Louise 😁

      Like

  3. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden


    Geweldig. Krijgen we na de feesten nog foto’s te zien van de jurkjes?

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Jazeker! 🥳

      Like

  4. omabaard Avatar
    omabaard

    Dat leest als een grote meevaller. Zelf koop ik ook enkel multifunctioneel. Een feestjurk voor één dag is niet voor mij.

    Omdat ik King Louie niet ken(de) ben ik even gaan googelen. Ze hebben heel leuke kledij! Ik apprecieer je smaak 😉.

    De bonuszonen waren beter samen op dezelfde dag getrouwd. Voor jullie toch.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Voor ons wel ja, haha, maar hun levens en smaken verschillen teveel om zoiets samen te kunnen doen (zo ze dat al zouden willen). De één viert het groots, de ander eenvoudig. We zijn benieuwd 😁
      Het is geen dag-dagelijkse kleding voor mij (dat is: jeans en T-shirt of trui), maar voor een bijzondere gelegenheid zou ik aan dit merk kunnen wennen…

      Like

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Een trouw is natuurlijk wel iets uniek. Hier thuis draag ik ook altijd sportief.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Wat je zegt: een trouw is uniek. Als er een week tussen had gezeten, of misschien twee… dan was het voor ons ook handig(er) geweest 😉 (Maar ik ‘zeur’ verder niet meer hoor!)

          Like

          1. omabaard Avatar
            omabaard

            Zeuren doe je niet hoor! Hebben jullie geen nood aan een paar weken Nederland, de plaats waar je bent opgegroeid, in de zomer?

            Geliked door 1 persoon

            1. Anuk Avatar
              Anuk

              Nee 🙂

              Like

              1. omabaard Avatar
                omabaard

                Mooi dat je geen heimwee hebt, dat betekent dat jullie je echt goed voelen in Denemarken 👍

                Geliked door 1 persoon

                1. Anuk Avatar
                  Anuk

                  Klopt helemaal! 🙂

                  Geliked door 1 persoon

  5. Judy Avatar
    Judy

    Heerlijk hoe dat universum werkt!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja hè 🤩

      Like

  6. Griemmank Avatar
    Griemmank

    Ah joh, ze kijken toch alleen maar naar de bruid. Mijn pa zei altijd: ‘Die kerel ernaast kan net zo goed in zijn onderbroek gaan, want dat zien ze niet eens’. Ik heb een paar pakjes hangen, die overal goed voor zijn. Rouw en trouw en zo. Ook een aantal pumps, die toch lekker zitten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Daar heb je helemaal gelijk in, maar wetende hoe de bruidegommen enige ‘stijl’ op prijs stellen, doe ik toch mijn best niet als een Deense geitewollensokkenboerin op hun bruiloften te verschijnen… 😉

      Like

      1. Griemmank Avatar
        Griemmank

        Nou, oké….. ze zullen het best wel waarderen. Doe je er nog een leuke ketting en/of hoed bij? Ik vind jou wel een hoedjeshoofd hebben 😉

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Dat heb je helemaal goed! Ik ben inderdaad een hoedjesmens (geweest). Maar ik heb al mijn hoedjes gedoneerd vóór onze emigratie, en ik ga nu geen nieuwe meer kopen. Ook geen tweedehandse. Dus een mooi sieraad: jazeker!

          Like

  7. Rianne Avatar
    Rianne

    En zo heb je ineens ‘je’ merk gevonden. Koning Loetje …

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, alsnog, ja een heel leven heel tevreden te zijn geweest met H3MA… maar: het moeten tweedehands ‘toevalstreffers’ blijven hoor! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  8. eigenwijze Avatar
    eigenwijze

    ik draag graag lange wollen rokken, of tot net onder de knie. Of retro jurken met steekzakken. Die draag ik ook gewoon op de homestead, in de moestuin, bij allerhande werkzaamheden. De hobbits konden dat ook toch :)! En King Louie heb ik ook, tweedehands. Vrolijk. Mooie vondsten voor de bruiloften!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel, dat vond ik ook 🙂 Over wat jij schrijft (dat de hobbits in lange jurken in de moestuin konden werken) heb ik ook wel vaak gedacht ja. Gewone mensen konden dat vroeger ook! Dus waarom ik nu niet? Maar ik kom voor de tuin dan toch weer uit op jeans – zeker hier, met al die brandnetels, dan is blote benen echt niet fijn.
      Ik heb 1 lange wollen rok en dat is mijn ‘huisrok’: daar start ik de dag in en daar eindig ik de dag in. Daar zou ik in kunnen wonen…

      Like

  9. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat enig als je zo kan scoren. Dat kan mij ook gelukkig maken.
    Een feestjurk voor één dag zou ik ook nooit kopen.
    Veel plezier met King Louie!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel! Dat gaat helemaal goed komen. Na de feesten lekker in mijn King Louie jurkjes de tuin in 🙂 Dat is zonder die jurkjes al een feestje, dus dat wordt gekleed in iets anders dan mijn dagelijkse jeans helemaal plezierig 😉

      Geliked door 1 persoon

  10. trijnie Avatar
    trijnie

    Wat fijn om op zo’n manier te slagen voor een feestjurk. King Louie heeft leuke dingen.
    Voor de bruiloft van oudste zoon had ik een (voor mijn doen) dure jurk gekocht. Daarna hing het in de kast totdat de andere schoondochter liet weten dat ze hem leuk vond. Dus die jurk heeft een prima bestemming gekregen, gelukkig.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat is fijn, als mooie maar amper gedragen kleding nog een tweede kans krijgt! Bij mijn moeder bleven dit soort kledingstukken in de kast hangen. Tot ze een winkeltje ontdekte waar particulieren dit soort kleding konden verkopen. Zo raakte zij van haar ‘feestjurken’ af 🙂

      Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Leuk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.