De schreeuw

Een immens triest gevoel overvalt me ineens. Het is niet de eerste keer dat ik hier verborgen verdriet ervaar. We hebben vaker in huis, schuur en tuin scherven gevonden van een gebroken leven. Soms letterlijk, soms waren de lege bier- en wijnflessen nog heel. 

Een angstaanjagend kunstwerk, beton gegoten in een dik frame van eikenhout, van een wanhopig schreeuwend kind achter tralies. De energie die dit uitstraalde woog nog zwaarder dan het kunstwerk zelf. Het was een van de eerste dingen die ik vernielde hier, brak, zodat ‘de geest’ eruit kon. Een schril contrast met de frêle danseres, een beeld wat tijdens de eerste bezichtiging nog in de schuur stond, maar daarna weg was. 

Nu het houthok klaar is, evenals de buiten-compost-wc, en alle bouwmaterialen hiervoor niet langer de ingang van de aardkelder blokkeren, hebben we voor het eerst deze kelder betreden. We hadden al wel eens een sneak peak in het duister genomen en gezien dat er veel zooi lag. Maar nu gaan we voor het eerst naar binnen. Tromgeroffel.

Het is een prachtige ruimte. Het gewelf ziet er nog goed uit. Maar de puinhoop op de grond is erger dan gedacht. De hele vloer is bezaaid met glas. Waar je je voet zet, breekt dat, en of dit soort scherven geluk brengen? Een oude grasmaaier. Een autoband. Regenpijp en dakgoot. Al dan niet gevulde plastic emmers. En glas. Potten en flessen. Het kleine compartiment voor glas in onze container vult zich snel.

Hoe onverschillig over het leven moet je zijn als je alles wat je niet meer dient op zo’n plek wegflikkert? De woorden die Eva bleef herhalen tijdens de overdracht komen ineens in een wat ander licht te staan. ‘It’s a bad house’. Ze bleef het maar zeggen, als een soort bezwering. Hoe ‘slecht’ wordt je leven als je (wie ‘je’ ook maar is geweest) er zo onverschillig mee omgaat? Je huis, je tuin?

Die avond stap ik nog naar buiten, om te genieten van de rust en het zachtoranje licht van de ondergaande zon. Ineens word ik opgeschrikt door een rauwe, hese schreeuw. En weer. En nog eens. Ik heb kippenvel tot onder mijn voetzolen en sta als aan de grond genageld. Het lijkt wel de schreeuw van het betonnen kind achter de tralies. Van  de wanhoop van een leven vol drank en scherven en onverschilligheid.

Ik doe een paar passen richting het geluid, en al schreeuwend verwijdert het geluid zich langzaam uit de tuin. Het blijkt een vos te zijn geweest. Zet je geluid voluit, en ervaar even wat ik ervoer:


In de uiterste noordwesthoek van onze tuin, in een overwoekerde berg puin en afval, is een soort ‘hut’. We hebben ooit pogingen gedaan hier enige orde ter scheppen, maar dat is onbegonnen werk. Inmiddels hebben we de ‘hut’ toegedekt met gras en gesnoeide takken en laten we deze hoek van de tuin met rust, omdat we vermoedden dat dit misschien de schuilplaats van een dier was. Het zou me niet verbazen dat de vos hier woont.

25 reacties op “De schreeuw”

  1. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    Ik weet zeker dat jullie heel veel positieve energie aan deze plek geven.

    En ik wens jullie een mooi nieuw leven op deze plek.

    Optimistische groet,

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel Rob, dat is (ook) ons streven

      Like

  2. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Dat akelige geschreeuw van de vos hoorden wij vroeger ook vaak in onze tuin. In de duinen zaten immers vossenholen. Het is voor mij zeer herkenbaar. Dat geluid van vossengeblaf vergeet je nooit meer. Ik heb er ook ooit in een logje over geschreven maar ik weet niet meer in welk stukje.

    Mensen durfden vroeger nogal eens hun rommel gewoon begraven. Er was geen mogelijkheid om het te vervoeren naar een afvalpark en/of niemand kwam langs om grof huisvuil op te halen. Ook wij vonden dergelijke afval begraven onder de grond bij ons vroegere huis.

    Verborgen verdriet vind je overal. Soms zit het in achtergelaten afval, vaak ook in steriele huizen waar mensen wonen met diepe krassen op hun armen of een gigantisch angst, smet, eet of ander psychisch probleem.

    Jammer dat er steeds minder aandacht is voor hen die het zo moeilijk hebben. Jij hebt er duidelijk wel oog voor. Zelfs voor het leed dat werd achtergelaten.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, in de duinen zal dit geluid inderdaad niet onbekend zijn. Ik had het niet eerder gehoord, het ging me door merg en been.
      De aardkelder is hier inderdaad een voorloper geweest van wat nu drie afvalcontainers met gescheiden vakken zijn… er lag van alles door elkaar heen gegooid. En in de tuin vinden we al gravend ook steeds weer verrassingen…
      Ja, je weet niet wat zich hier allemaal heeft afgespeeld hè. In eerste instantie lijkt het dan allemaal zo vredig, maar dat is een heel dun laagje wat al snel barst. Ik ben erg gevoelig voor dit soort dingen. Niet altijd even fijn…

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Dat nare gevoel is mij ook niet vreemd.

        Geliked door 1 persoon

  3. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Wat erg.
    Ik voel het door je schrijven heen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Like

  4. omabaard Avatar
    omabaard

    Het verdriet dat jij daar ervaart, heb je goed overgebracht via dit schrijven.

    Heel speciaal om in je tuin een soort bunker aan te treffen met oud spul, waarvan het de bedoeling was dat het daar verder eindeloos kan blijven liggen. Begraven en vergeten.

    Dit is de eerste keer dat ik een vos zo hoor schreeuwen. Dat moet inderdaad schrikwekkend zijn.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Al mijn haren stonden recht overeind. Het was niet alleen het geluid zelf, maar juist ook na zo’n dag ‘geschiedenis’ van vorige bewoners ervaren en opruimen. Wij hebben er even over gedacht om inderdaad een (nieuwe) deur ervoor te doen en alles inderdaad te begraven en vergeten. Maar dat gaat dan toch knagen…

      Geliked door 1 persoon

  5. Griemmank Avatar
    Griemmank

    Dat geluid gaat je door merg en been. Ik heb het nog nooit in het echt gehoord, maar ik denk dat ik in jouw geval meegekrijst had van schrik. Die rotzooi opruimen is best link. Kijk alsjeblieft uit voor die glasscherven en andere ongein daar. Dikke handschoenen en lange broek en laarzen aan en zorgen voor goede verlichting. Niet gehaast werken, langzaam en zorgvuldig. Het is er vast ook erg vies en als je een geinfecteerde wond krijgt ben je verder van huis. Kun je echt niet gebruiken.

    Dat ‘bad house’ is wellicht omdat mevrouw Eva het niet meer kon bolwerken. Dan geven mensen wel eens de schuld aan iets buiten zichzelf.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, misschien heeft Eva het ooit zo aangetroffen, we weten het niet. Dat ze huis en tuin niet meer in haar eentje op 70-jarige leeftijd kon bolwerken was duidelijk. Ik denk er af en toe ook wel eens aan hoe wij eraan toe zullen zijn over een paar jaar, als wij 70 zijn…
      We nemen je tips ter harte! Dank!

      Like

  6. Loes Verspaget Avatar
    Loes Verspaget

    Dit is misschien wel een schuilplaats in de oorlog geweest. En die vos, jemienee, ik zou hem niet tegenwillen komen in mijn tuin.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Zolang die niet schreeuwt mag die vos hier wonen hoor, maar hij of zij moet me niet meer zo aan het schrikken maken 🙂 En het is inderdaad behalve een mooie kelder ook wel een soort bunker, dus als het ooit nog heel hard gaat stormen hier en de bomen vliegen ons om de oren (en op het dak), dan hebben we zeker een veilige plek hier.

      Like

  7. Judy Avatar
    Judy

    Oh brr wat een geluid. Ik wil toch wat zeggen. Ik heb op veel plekken gewoond. En altijd laten vorige mensen hun zichtbare en onzichtbare sporen achter. Door het huis en de tuin langzaam van jou te maken verdwijnt dat. Ik herinner me een huis waar ik stukje bij beetje de vorige bewoner opruimde. Door behang of oude vloerbedekking te verwijderen enz. Elke keer zei ik tegen mezelf: zo, weer een stukje mevrouw … weg. Ben haar naam vergeten. Totdat ze verdwenen was. En juist aan dit huis bewaar ik de fijnste herinneringen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Mooi Judy! Zo gaat het inderdaad… want andersom vraag ik me dat soms ook wel af hoe andere mensen nu omgaan met wat wij in het Gele Huis en de tuin hebben achtergelaten; zichtbaar en onzichtbaar. Wat ‘ervaren’ zij nog van ons?

      Like

  8. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden


    Laat jullie energie de resten “bad”maar langzaam oplossen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Mooi gezegd Izerina, dat gaan we doen!

      Like

  9. Monique Avatar
    Monique

    Heel herkenbaar. Ook hier om ons huis is veel begraven. Tot op de dag van vandaag komen we nog steeds glasscherven tegen, stukken van tegeltjes uit de keuken en soms ook asbest. De hele tuin ligt er vol mee. Iemand zei ons eens dat de oude eigenaar opzettelijk scherven van glas en tegeltjes in de grond stopte tegen de ratten en de mollen…

    Brrrr, die schreeuw van die vos in combinatie met het beeld van het kind gevangen achter de tralies…… Een mooi voorproefje van een spannende misdaad roman. Je zou gemakkelijk een roman kunnen schrijven. Misschien een mooie bezigheid wanneer de dagen weer korter worden en het weer slechter?!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Jeetje, bij jullie dus ook al? Ik vind het ongelooflijk, en ook wel wat jij vertelt: dat mensen dus bewust scherven in de grond stoppen vanwege beesten… 😲 (maar ergens snap ik het wel)
      Een een roman? Nee… Blijf liever blogjes en Blauwdrukken schrijven 😉 Ik vind de interactie te leuk, dat zou ik missen als romanschrijver…

      Like

  10. Rianne Avatar
    Rianne

    De schreeuw is verklaard.. het stille verdriet… het zal nog wel even duren voordat dat helemaal ‘afgepeld’ en gestild is. Denk ik.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat denk ik ook. Wij gaan niet zo hard, en dit heeft op alle fronten tijd nodig

      Like

  11. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Ooh ik voel het zelfs alleen al door het lezen van je blog.
    De opgesloten energie mag nu eindelijk vrij… Hopelijk voelt het nu al luchtiger aan.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat doet het zeker! Er waait nu letterlijk een frisse wind door de kelder 🙂

      Geliked door 1 persoon

  12. Zo simpel is dan geluk Avatar
    Zo simpel is dan geluk

    Dat is echt een akelig geluid. Ik kan me voorstellen dat je daarvan geschrokken bent. Zeker omdat er al een bepaalde sfeer voelbaar was.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Alle omstandigheden samen zorgden in ieder geval wel voor kippenvel…

      Like

Wil je reageren? Leuk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.