Afscheid nemen voor introverten

Heel langzaam komen we tot rust. De paar dingen die nu nog moeten gebeuren zijn te overzien en houden ons ‘s nachts niet meer wakker. Dus we slapen veel 😬, zelfs Odin. Eigenlijk is hij nu vooral de stoorzender ‘s nachts. Óf hij ligt vreselijk te snurken onder onze bedstee, óf hij likt nogal smakkend aan zijn poot waar hij nog even een ongelukje mee had.

In deze weken van afscheid nemen stond de dierenarts, die de afgelopen twintig jaar twee katten en twee honden van ons als patiënt had, ook op mijn to see-lijstje, maar nog voordat ik een gezellige uitzwaai-afspraak had kunnen maken, brak Odin de nagel van zijn wolfsklauw. Auw! Het ding stond in een hoek van 90 graden dwars op zijn poot, en als ik er maar naar wees begon Odin al te jodelen.

Dus dat werd een andere afspraak dan gedacht. De dierenarts hanteerde onder het motto ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’ de zijkniptang zonder verdoving terwijl de assistente én Jaap het arme dier in bedwang hielden. Ik stond er net zo hard bij te janken als Odin deed: hij met geluid, ik met tranen. Maar vijf minuten later hupte Odin de autobench alweer in alsof er nooit iets gebeurd was, terwijl ik nog na stond te trillen op mijn benen.

Gelukkig zijn niet alle afscheidsmomenten zo hevig als deze. Een keer eerder kwam ik trillend thuis, maar dat was van de kou. De vooravond was heerlijk zonnig en warm, maar het ‘even bakkie thee drinken’ bij een oud-collega die vlakbij ons tijdelijke kabouteronderkomen woont, werd later (want erg gezellig) dan verwacht. Verder vloeien er geen tranen of komen er hevige emoties naar boven.

Het zijn fijne weken. ‘Geven jullie nog een afscheidsfeestje’, is ons de laatste tijd wel eens gevraagd. Nou nee. Wij zijn niet zo van de feestjes. Introvert als wij allebei zijn, vinden wij een rustig één-op-één-contact met aandacht voor elkaar veel waardevoller.

Dus keutelen we van koffie drinken hier, via een lunch daar, naar een kopje thee of een heerlijke maaltijd bij mensen met wie we graag nog even samen willen zijn. Familie, vrienden, collega’s – mensen van wie we geen afscheid nemen. Immers: we verdwijnen niet van de aardbol, we verhuizen ‘slechts’ naar zo’n 850 km noordelijker, we houden contact en wie in ons hart zit… verdwijnt wellicht uit het oog, maar dat zegt niks.

20 reacties op “Afscheid nemen voor introverten”

  1. Ingrid Kretzer Avatar
    Ingrid Kretzer

    Arme Odin… maar jij klinkt alsof je weer langzaam in je rust komt. Gelukkig! X

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Jazeker! 😊 XX

      Geliked door 1 persoon

  2. omabaard Avatar
    omabaard

    Fijn dat jullie op deze manier aan het nieuwe avontuur kunnen beginnen!
    Zelf ben ik geen krak in het afscheid nemen….

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Het is inderdaad erg fijn zo. En het voelt ook niet als afscheid, dat scheelt…

      Like

  3. De Gans (Marije) Avatar
    De Gans (Marije)

    Die Odin toch… Dit hele stukje is één grote herkenning. Slaap lekker 😘

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ja hè? (Die herkenning) 😉😘

      Geliked door 1 persoon

  4. Jacqueline Avatar
    Jacqueline

    Ach, arme Odin. Ons hondje Fay heeft een paar weken geleden precies hetzelfde meegemaakt. Hartverscheurend. De dierenarts vertelde zelfs dat een hondje het zijn leven lang niet meer vergeet als hij of zij ooit aan een wolfsklauw is geholpen. Ze adviseerde ons om zo nu en dan even langs te komen om haar bv. even te wegen zodat ze over haar angst heen zou komen.

    Wat een heerlijk vooruitzicht hebben jullie.
    Ik geniet van de verslagen. Heb inmiddels alles van je blog van begin tot nu gelezen. Hoop dat we nog lang mogen meegenieten van jullie verhaal.

    Like

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ach jeetje, arme Fay! Ik hoop maar dan Odin al een beetje last van Alzheimer begint te krijgen dan… van de poot zelf lijkt hij gelukkig helemaal geen last meer te hebben, dus de dierenarts heeft het goed gedaan 😱 Zo leuk om te lezen dat je geniet van onze schrijfsels (lekker onderuit gezakt op die heerlijke bank 😉 – dat was toch wel het point of no return hoor, ineens zo’n heel lege kamer… ook in die zin spelen jullie wel een bijzondere rol ook in ons verhaal!)

      Like

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Een heel mooie manier van afscheid nemen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Het past in ieder geval bij ons – en zo willen we dat de rest van ons leven eigenlijk wel blijven doen: alleen dingen doen waar we (samen, met de ander) blij van worden en die bij ons passen. Niet meer conformeren aan wat ‘men’ verwacht ☺️

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Zo proberen wij het ook. Toevallig hadden we het er nog over deze namiddag tijdens het wandelen.

        Geliked door 1 persoon

  6. Memory in Pictures Avatar
    Memory in Pictures

    De moed die jullie tonen om deze weg te gaan zal de weg aan jullie tonen .Wens jullie heel veel geluk met veel woon plezier .

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Heel veel dank 💕 Mooie woorden!

      Like

  7. Anke Avatar
    Anke

    Och erm beesie..gelukkig goed afgelopen. Afscheid nemen bestaat niet…je blijftal is in t hart xxx iig in de mijne x

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Odin heeft nergens last meer van – inderdaad gelukkig goed afgelopen! En dito! XX

      Like

  8. Oudmaarnietversleten Avatar
    Oudmaarnietversleten

    Erg voor Odin maar dit is vast beter. Zo zouden wij ook gaan, echte vrienden weten je altijd te vinden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ja toch? En Odin huppelt inderdaad alweer rond alsof er niks gebeurd is.

      Geliked door 1 persoon

  9. Gerlinde Avatar
    Gerlinde

    Oh, die weirde shit die dan gebeurt. Alles extra uitvergroot omdat je niet meer je veilige basis hebt om op terug te vallen. En uiteindelijk… sommige mensen blijven in je hart, anderen in je hart en in je leven. Is toch mooi

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuscka Avatar
      Anuscka

      Ja, alles wordt uitvergroot, lijkt wel. En sommige mensen verdwijnen ook gewoon… 😉

      Like

  10. Dier- en mensvriendelijk? – fra det gule hus Avatar
    Dier- en mensvriendelijk? – fra det gule hus

    […] laatste keer in NL brak zijn linker duimnagel en dat was voor ons allemaal een behoorlijk traumatische ervaring. Ik kon de redenatie van onze dierenarts toen best volgen: narcose geven voor het afknippen van een […]

    Like