Op stektocht

De hele auto ruikt ernaar. Daslook! We zijn voor het eerst sinds grofweg een jaar weer terug op een strandje aan de fjord. Tóen kwamen we hier om de omgeving van onze mogelijke nieuwe woonplek te verkennen. We hadden een bod gedaan op een huis naast een bos, maar de eigenaar ging raar doen en we trokken het bod weer in. Helaas, want: mooie omgeving, en bij dit strandje een bos vol daslook. En wij zijn gek op daslook.

Inmiddels wonen we een klein half uurtje westelijker. In een voor ons beter passend huis, met een beter passende tuin. Maar wat er ook allemaal opkomt in deze heerlijke tuin: nog geen sporen van daslook, helaas.
Ooit namen we een zak vol ‘stekken’ mee van een Nijmeegse buurtgenoot naar de tuin van het Gele Huis. Het spul groeide goed, en elk jaar rond deze tijd was het smullen van één van de eerste eetbare dingen uit de tuin. We verhuisden het niet mee naar ons nieuwe paradijs en dus was het eerder deze week tijd voor een stektocht.

Het is een bijzonder stukje Salling, zoals het halfeiland heet waar we nu wonen. Het bos én de daslook groeit vanaf een heuvel naar beneden tot bijna op het strand. We groeven enkele bosjes uit, reden in een bedwelmende daslookwalm terug en transplanteerden ze naar onze tuin. En smulden daarna van heerlijk verse daslook.

De tuin krijgt zoetjesaan een groen tapijt. We hebben sommige looproutes, die de afgelopen winter willekeurig waren ontstaan, enigszins ‘omgelegd’ om niet over sneeuwklokjes, krokussen, sterhyacinten en narcissen heen te banjeren. Het heeft wel wat: niet in een rechte korte lijn van pad naar kas of van voordeur naar vijver-in-aanleg, maar al slingerend. Veel leuker zo!

We zijn flink aan het uitdunnen, het kan nu nog net. Vooral in het ‘wilgenbosje’ hebben we veel gesnoeid. Vorige bewoonster Eva gebruikte de twijgen van deze struiken om manden van te vlechten, wij prikken de gesnoeide twijgen in de grond om de takkenrillen bij elkaar te houden én om op nieuwe plekken aan de rand van de tuin nieuwe wilgen te kweken. En tot ons grote plezier komen er een aantal vlierbessenstruiken onder het woekerende wilgenhout vandaan. Daar zijn we zuinig op!
Normaliter maak ik elk najaar een hoeveelheid vlierbessensap waar we het hele jaar mee kunnen doen – en wat ons het hele jaar gezond en vrij van griep en verkoudheid houdt. Vlierbessen zijn namelijk uitstekende immuunsysteem-boosters. Het afgelopen najaar kwam het er niet van vanwege de verhuizing en we zijn nu dus bijna door onze voorraad heen. Elk vlierstruikje wat we vinden, wordt gekoesterd…
Wat Eva heeft laten woekeren, en waar wij echt gaan proberen enige controle op uit te oefenen, zijn de enorme hoeveelheden bruidssluier en clematis overal in de tuin. Mooie bloemen, daar niet van, maar… het zit werkelijk O-VE-RAL en ligt her en der in nek-brekende ‘rollen’. Die allemaal kronkelende uitlopers hebben in bomen en struiken, die daardoor helemaal verstikt worden.

De kruidentuin-in-wording, tegenover de voordeur, krijgt langzaam maar zeker ook vorm. Ook hier heb ik heel veel woekerende struiken teruggesnoeid, waardoor de ooit aangelegde grindpaadjes weer tevoorschijn komen en ik nu ook her en der bosjes bieslook ontdek! Wie weet: komen hier nu ook weer andere, ooit geplante, kruiden op. En ook al hebben we nog af en toe nachtvorst, met de stijgende temperaturen overdag gaat het ineens hard in de tuin! (En zijn wij daar graag bezig dus. Liever dan binnen, dus het binnen klussen staat nog steeds op een heel laag pitje…)

VOOR…
...en NA (het snoeien)

31 reacties op “Op stektocht”

  1. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Dat strandje ziet er echt gezellig uit op de mooie foto met het schelpje.
    Ik hoop dat de daslook zal groeien. Mijn moeder had ook veel daslook in de tuin, een dankbaar en lekker kruid waar je enorm veel gerechten mee op smaak kan brengen.
    En wauw, wat hebben jullie al flink gesnoeid en opgeruimd! Mooi werk.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het is inderdaad een dankbaar kruid: je hebt er geen omkijken naar, het vermenigvuldigt zichzelf en dan is het ook nog eens erg lekker. Van dat soort kruiden wil ik wel meer hoor.
      En het tuinwerk is een fijn soort ‘fitness-training’ voor ons, dus daar proberen we wel elke dag iets aan te doen 🙂

      Geliked door 1 persoon

  2. Renske Avatar
    Renske

    Mocht de daslook niet in de grond lukken (wat ik me haast niet kan voorstellen), dan kan je ze nog altijd in een grote plantenbak doen. Ik heb ook een grote pot met daslook staan. Ik ga binnenkort daslookpesto maken. Ik heb de daslookplantjes online gekocht.

    Tuin ziet er al mooi uit. Als je minder clematis wilt hebben , moet je ze dan niet me wortel en al er uit trekken?

    Succes met alles.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, daslook in een pot, dat kan natuurlijk ook heel goed! Komt ook elke jaar gewoon weer op. Daslookpesto is één van mijn favorieten, kun je ook wat langer bewaren, evenals daslookpasta (https://harmonycenter.nl/daslook-en-daslookpasta/ )
      En we proberen inderdaad op plekken waar we het niet of veel minder willen hebben, de bruidssluier én de clematis met wortel en tak uit te roeien, maar als een plant al jaren woekert, is dat nog knap lastig… dikke wortelstokken!

      Like

      1. Renske Avatar
        Renske

        Dank je voor de link van het daslook recept. Ik heb inmiddels al meerdere recepten gevonden van daslook. Ik sla ze allemaal op. Mijn hoeveelheid daslook is niet zoveel. Ik ben al blij als ik een klein potje pesto kan maken.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ja, dat snap ik, als je ‘slechts’ een pot hebt. Geen bos bij je in de buurt waar je iets zou kunnen oogsten?

          Like

          1. Renske Avatar
            Renske

            Wel een bos of park in de buurt, maar geen daslook gezien. Daarom had ik zelf daslook gekocht. Als het goed is heb ik elk jaar weer een plantje erbij. Dat is wel weer een voordeel van daslook. Ik moet gewoon (jarenlang) geduld hebben. 🙄

            Geliked door 1 persoon

            1. Anuk Avatar
              Anuk

              😄 Ja! Heeeeeel veel geduld….

              Like

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    Jullie toveren de te wilde tuin om tot een mooi beheersbaar geheel. Wat een verschil tussen voor en na! Bezige bijtjes daar. Blijkbaar was het bij jullie al geregeld goed weer. Hier regent het teveel.
    Nieuwe ontdekkingen én zelf aanplanten houden het spannend.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Wat jullie als regen hebben gehad, viel hier denk ik als sneeuw. En verder was het over het algemeen wel goed weer om in de tuin bezig te zijn. Op kou kun je je kleden, en op regen natuurlijk ook, maar dan zie je me toch niet in de tuin hoor.
      En het blijft het hele jaar een ontdekkingsreis inderdaad. Wat er allemaal al jaren groeit en bloeit, en of hetgeen wij eraan toe willen voegen ook gaat gedijen. Spannend!

      Geliked door 1 persoon

  4. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Wat een verrassings-voorjaar maken jullie mee. Steeds iets nieuws boven de grond

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, elke dag weer spannend! Ik hoef echt mijn tuin niet meer uit… 😉

      Like

  5. Judy Avatar
    Judy

    Het lijkt me heel erg leuk om te ontdekken wat er nu allemaal op komt! Dat zal nog wel wat verrassingen opleveren, denk ik!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat denk ik ook ja. Ik sta er wel versteld van hoeveel moeite er ooit gedaan is om deze tuin zo te krijgen zoals die nu is. Al die bolletjes in de grond stoppen… al die planten. Het is allemaal wel spul dat zichzelf vermeerdert, en daardoor staat het nu erg vol. We zullen nog heel wat moeten ‘terugdringen’ als we plaats willen maken voor meer eetbare dingen in de tuin, maar dat hoeft allemaal niet in 1x. Daar nemen we de tijd voor

      Geliked door 1 persoon

  6. Koen Avatar
    Koen

    Ik weet niet of ik ooit bewust daslook heb gegeten / geproefd.

    Is snoeien genoeg om iets min of meer te verwijderen?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ik weet niet waar jij op dit moment uithangt, maar mocht je een dezer dagen in een Nederlands bos zijn, dan zul je het kunnen ruiken 😉 Het ruikt en smaakt mild naar knoflook, verfijnder.
      Mooie vraag stel je. Soms is snoeien genoeg om iets min of meer te verwijderen – als je WILT dat iets ‘min of meer’ maar niet helemaal wordt verwijderd. Dat doe ik met rozen bijvoorbeeld. Op sommige plekken mogen die ‘gecontroleerd’ blijven groeien. Waar we iets echt meer meer dan min willen verwijderen, zullen we het met wortel en tak moeten uitroeien. Indien mogelijk. Het is nog een heel gedoe, als ik het zo opschrijf… 😄

      Like

  7. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Een tuin vol verrassingen .. je komt steeds iets nieuws tegen.
    Vooral de vlierbes .. fijn dat je die ook weer gevonden hebt.
    Daslook bijna vergeten … ik ga het meteen bestellen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Kun jij het ook niet ergens uit een bos bij jou in de buurt meenemen? Een polletje?
      En ja: blij met de vlierbes. Die zijn wat lastiger zelf te stekken, en al helemaal niet te koop omdat het als ‘onkruid’ wordt beschouwd. Net als rozenbottels… (die hebben we dus wel uitgegraven uit de vorige tuin, en hier geïntroduceerd) En ik ga voor een jaar lang verrassingen hoor! 😍

      Like

      1. Neeltje Avatar
        Neeltje

        Heb net al op de Posbank gekeken .. nog niets te zien .. of er overheen gekeken.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ah, jammer. Ik kan me van vroeger ook niet herinneren of het daar stond. Maar het zal daar niet staan, anders had je het vast wel geroken…

          Geliked door 1 persoon

          1. Neeltje Avatar
            Neeltje

            En we hebben elfs met z’n tweeën opgelet.

            Geliked door 1 persoon

  8. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Zooo wat een verschil met voor en na het snoeien. Leuk dat er nog steeds onverwachts eea op komt, helemaal als je dit niet verwacht. Ben benieuwd wat er nog meer bloeit over een paar weken. Heerlijk dat voorjaar en buiten zijn. Het langer licht en de zachtere temperaturen voelen als een cadeautje hier 🙂

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, zo zal dat zeker voelen. Hier nog even wachten op zachtere temperaturen, maar desondanks is het lekker buiten en groeit alles als kool. En we hebben wel snel eer van ons werk hier, ja 🙂

      Geliked door 1 persoon

  9. Sabine Verburg Avatar
    Sabine Verburg

    oh wat lekker daslook. Vroeger hadden we deze ook in de tuin (onder een vlierbesboom!) en daar maakte ik ook altijd sap van en met de daslook altijd met pasen heerlijke gerechten.
    helaas hebben we nu geen van beiden in deze tuin.

    ga je de stekjes in de kruidentuin zetten of vrij in de tuin?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      De stekjes staan nu her en der in het ‘bos’-gedeelte van de tuin (is een groot woord voor een stuk waar bomen staan). Hier kunnen ze ongebreideld uitbreiden. Dat heb ik liever niet in de kruidentuin, dus daar komen andere dingen.
      Leuk, dat jullie zowel daslook als vlier vroeger ook hadden. Lekkere dingen van moeder natuur! En nog gezond ook 🙂

      Geliked door 1 persoon

  10. Zo simpel is dan geluk Avatar
    Zo simpel is dan geluk

    Zelf heb ik niet erg veel verstand van planten en kruiden. Maar ik vind het wel erg leuk om te lezen hoe jij je ermee kan vermaken en leuk om te zien hoe jullie tuin steeds meer jullie plekje wordt!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Fijn om te horen hoe je met ons meegeniet!

      Like

  11. Rianne Avatar
    Rianne

    Ik lees het al: jullie hoeven je binnen en buiten niet te vervelen. En spannend om te zien wat er allemaal ‘spontaan’ op gaat komen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, dat is het 🙂

      Geliked door 1 persoon

  12. Vief Avatar
    Vief

    He he, ik ben weer mee met jullie leven. Je blog was al maanden uit mijn reader verdwenen (WP doet dat vaker bij mij) en ik geraakte via jouw avatar niet meer ‘binnen’ waardoor ik een tijd dacht dat je niet meer schreef. Gisterenavond geraakte ik weer waar ik moest zijn en begon te lezen. Ik had een groot half jaar in te halen en het werd dus over middernacht. Vanmorgen dus maar verder gelezen.
    Mooi om te zien hoe het huis opgeknapt wordt. En wat een energie en vakmanschap heeft heeft Jacob! Dat je die schuine kanten aan de ramen wou is absoluut een meerwaarde, erg mooi!
    En dat we nu mogen meegenieten van de tuin die groeit en bloeit is heerlijk.
    Zo spijtig dat Odin niet meer mee kan struinen buiten… Komt er nog een nieuwe viervoeter in de toekomst?

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Heeeeee…. fijn dat je er weer bent, ik had je al gemist! Ja, we hebben hard gewerkt. Nu even in een wat lagere versnelling, en met de focus op buiten: snoeien zodat er ruimte is voor nieuw spul.
      Voorlopig komt er geen nieuwe viervoeter, maar als er op enig moment een wat ouder asielhondje mijn aandacht weet te trekken… oftewel: ik wil zeker geen pup meer, maar wellicht nog wel een ‘afstandshond’, door overlijden van het baasje, zoiets

      Geliked door 1 persoon