Mattheus Passion als therapie

Of ik zijn kaartje wilde. Zijn slechte gezondheidstoestand liet de lange zit eigenlijk niet meer toe. Ooit had hij zelf in een koor gezongen. Ik had weinig idee wat ik accepteerde, wat me te wachten stond. Een klassiek concert, een lange zit, ‘dus neem een kussentje mee’ was zijn advies.
In september was mijn partner onverwacht overleden aan een maagbloeding. In eerste instantie dacht ik dat ‘gewoon weer aan het werk gaan’ de beste therapie zou zijn, maar in februari zat ik zo met mijn emoties in de knoop dat ik me ziek meldde, me aanmeldde voor een rouwcursus en professionele hulp zocht. Mijn therapeut en ik waren nog erg zoekende naar wat voor mij de beste manier zou zijn om het verlies, maar ook het nogal gecompliceerde leven met mijn partner te verwerken, toen hij me zijn kaartje aanbood voor de Mattheus Passion in de Lebuïnuskerk in mijn toenmalige woonplaats Deventer.
Pas na zijn dood had ik één van de broers van mijn partner leren kennen. Vanwege onze ‘zondige’ relatie wilde mijn partner geen contact meer met familie. De schoonzus zocht, via bonuszoon1, contact met mij omdat zij in eenzelfde soort situatie als ik had gezeten: niet getrouwd zijn, maar wel houden van en samenwonen met iemand die nog met een ánder getrouwd was… Dankzij haar, en de broer, was het zwarte gat waarin ik viel niet oneindig diep.
Zoonlief had me gewaarschuwd voor deze oom: ‘Hij lijkt als twee druppels water op pap, dus schrik niet’. Het hadden inderdaad tweelingen kunnen zijn. Ook in expressie. Vlak voor mijn ‘concert’ was ik bij hem op bezoek. ‘Ah, Erbarme Dich!’, riep hij uit, toen ik ze vertelde over mijn kaartje. ‘Ken je dat?’, en zonder op mijn antwoord te wachten draaide hij zich met een breed gebaar om naar zijn orgel en begon te spelen en te zingen. Er werd van alles losgewoeld binnen in mij.
Concerten waren tot dan toe voor mij evenementen als U2 of The Stones in De Kuip. Kerken zag ik meestal alleen tijdens vakanties als een toeristische attractie van binnen. Klassieke muziek, laat staan klassieke kerkelijke muziek, was mij onbekend. Mijn ouders hielden er niet van; ik groeide er niet mee op dus. ‘De kerk’ en met name de katholieke was iets dat mijn ouders bij hun trouwen achter zich hadden gelaten. Ik ben atheïstisch opgevoed. De lijdensweg van Jezus kende ik alleen uit de musical Jesus Christ Superstar.
En zo nam ik op een middag plaats op mijn meegebrachte kussentje in een vrij comfortabele zetel in de Lebuïnus – gereserveerd voor mijn therapeut – , in het hart van de stad waar mijn partner en ik beiden als journalist voor ‘de krant’ werkten – hadden gewerkt. Drie uur lang stroomden de tranen. De tekst, ‘het verhaal’, zei me niks, maar de muziek… de muziek…
Alle emoties van jaren moeizaam samenleven, zijn onverwachte sterven, het ‘gedoe’ met de formele weduwe werden losgeweekt in die drie uur. Toen de laatste tonen wegstierven en het publiek langzaam weg schuifelde, wilde ik ’t liefst blijven zitten. Ik kon me niet losrukken uit deze ervaring, deze ‘passie’. Uiteindelijk ben ik opgestaan en naar huis gewandeld. Langs de IJssel, mijn troostrivier in die tijd, waar ik heel wat voetstappen heb liggen. Ik voelde me een puzzel van duizenden stukjes die door elkaar heen waren gehusseld. Het plaatje wat ze ooit hadden gevormd was niet meer te herstellen, maar ik kon nu beginnen – door het eerste stukje op te pakken – aan een nieuw plaatje, een nieuwe ‘puzzel’, een nieuw leven.

Dit blog schreef ik terwijl ik luisterde naar onderstaande Mattheus Passion. Dat kan ik nog steeds niet met droge ogen. Rianne opende dit ‘herinneringen’-luikje met haar blog over de kruisweg. Dank je wel!

18 reacties op “Mattheus Passion als therapie”

  1. Judy Avatar
    Judy

    Pff, kan me zo voorstellen. Die muziek doet dat. Ik kan het ook niet droog houden. Ik ben ook niet gelovig opgevoed, dus daar komt het niet door. Het zijn de emoties in de muziek die dat doen. En dan dingen losmaken bij jezelf. Pff. Mooi, die troostrivier. Ik herken het.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, Bach raakt hier gevoelige snaren van de ‘lijdensweg’ (ofwel het leven) van ieder mens, denk ik. En nu snap je misschien nog een beetje beter waarom ik zo geniet van jóuw wandelingen langs de IJssel (en je fotoverslagen daarvan). Wandelen langs water neemt alle mogelijke losgemaakte emoties mee in de stroom, zoiets…

      Geliked door 1 persoon

      1. Judy Avatar
        Judy

        Ja, zoiets. Mooi gezegd.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Dank je wel 😘

          Like

  2. omabaard Avatar
    omabaard

    Heerlijk als muziek troostend en bevrijdend werkt. Als tranen mogen rollen en de opluchting een dankbare beloning is.

    Fijn ook om samen met jou een stukje verleden mee te beleven, een pijnlijk verleden boordevol passie.

    Terwijl ik je schrijven lees en herlees speelt ook hier de weemoedige muziek die tegelijkertijd getuigt van veel kracht. Ik hou van persoonlijke verhalen die voor mij de mens achter de blogger zichtbaar maken. Dank je.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Fijn dat jij weer in staat bent om te lezen én terug te schrijven! Tranen luchten altijd op ja, het zijn e-moties (energie in beweging) in vloeibare vorm. Als dat allemaal vast zit, kan dat heel beklemmend gaan voelen. Maar als het gaat stromen… een diepe zucht van verlichting!
      Passie is eigenlijk wel een mooi woord, met veel betekenissen. Is een leven zonder passie eigenlijk wel een leven?
      Dank voor je lieve woorden!

      Like

  3. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Wat een mooie herinnering over helende muziek

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, het kwam allemaal weer naar boven borrelen, ineens

      Like

  4. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Muziek is liefde op zoek naar een stem, schreef Tolstoi. Daar moest ik aan denken toen ik je verhaal las. Het laat een diep stukje van jezelf zien. Muziek kan zo helend werken en gevoelens naar boven brengen. We dragen allemaal onze rugzak, maar soms voelt hij stukken lichter aan dankzij de muziek.

    Geliked door 3 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Mooi gezegd/ geschreven Bea! Zowel jouw woorden als die van Tolstoi. Daarom ben ik, denk ik, ook weer zo blij dat ik weer een harp heb. Hoewel een handpan ook een magisch instrument is, zit er voor mijn gevoel (ja, gevoel dus!) meer ‘muziek’ in een harp…

      Geliked door 1 persoon

  5. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Muziek kan zoveel losmaken… Net als geuren kunnen doen overigens..
    Heftige tijd heb je gehad.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, geuren, dat is ook zoiets, dat gaat volgens mij nog sneller dan klanken. En ik heb een ‘passie-vol’ leven gehad ja, wat ik nu eigenlijk pas een beetje begin te snappen én te waarderen. Ouder en wijzer en zo 😉 (en met hulp van HD) Ik las laatst iets in de trant van: ‘jij bent niet gemaakt voor een ‘gewoon’ leven’, en alhoewel er momenten zijn geweest dat ik daar erg naar verlangde, heb ik nu vrede met alle woelige jaren achter mij. En vóór mij, want zoiets stopt natuurlijk niet op je zestigste… 😬

      Geliked door 1 persoon

  6. kirstinvanlierde Avatar
    kirstinvanlierde

    Wat een ongelooflijk mooie, doorvoelde herinnering. Dankjewel om dit met ons te delen. ❤

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel lieve Kirstin ❤

      Geliked door 1 persoon

  7. henrietwagenvoort Avatar
    henrietwagenvoort

    Mooi!
    Lieve groet

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je! En een lieve groet terug 🙂

      Like

  8. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Heftig … alles, maar ik begrijp volkomen wat muziek kan doen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Niets zo fijn als muziek die emoties losmaakt 🙂

      Geliked door 1 persoon