Verpulverde bomen

We maken een heel muizengezin dakloos, zo blijkt als we de houtpulp weghalen wat een steeds groter wordende bult vormt aan de voet van die stam. Een paar muizen springen verschrikt weg. Aggut. Dat was nou ook weer niet de bedoeling.
We weten nog steeds niet wat voor soort bomen dit zijn, langs onze oprit, en ook niet wat de reden is dat deze bomen van binnenuit verpulveren. Tussen de houtpulp lijken veel schildjes van (dode) kevers te zitten, maar het kan ook iets anders zijn. Feit is dat meer bomen er slecht aan toe zijn. Aan de buitenkant zie je het vaak niet – tot Jacob laatst een paar dikke laaghangende takken weghaalde, en er twee gapende gaten achterbleven. Ook déze boom is dus al hol van binnen…

Na al het zaagsel – want dat is het eigenlijk – te hebben weg geschept, kunnen we de nog stevige bast als omhulsel ergens neerleggen waar het muizengezin er wellicht weet baat bij heeft. Eén ‘boom’ om, nog zo’n 18 (ongeveer) te gaan… en hopelijk vóórdat ze een keer bezwijken tijdens een storm en schade veroorzaken.

Een makelaarsfoto van vorig jaar zomer. Het is duidelijk welke boom #1 is die is omgegaan…

Benieuwd of de app die Neeltje de vorige keer noemde (Obsidentify) de bomen wel weet te benoemen als er blad aan komt. Ik heb me de afgelopen week prima vermaakt met die app: al hurkend en speurend door de tuin. Het resultaat ziet er ongeveer als volgt uit in mijn fotobieb:

😱
En verder zetten wij de afgelopen week weer een belangrijke stap op weg naar de totstandkoming van ons kleine ‘voedsel-tuin-bosje’. Voor tekst en foto’s verwijs ik je deze keer graag naar de site van manlief, die daar sinds kort niet alleen zijn kunst plaatst, maar ook nieuws en tips voor een ‘beter leven’. Vooral voor de aarde, maar ook voor jezelf.

25 reacties op “Verpulverde bomen”

  1. omabaard Avatar
    omabaard

    Jammer dat de bomen weg moeten, want jullie oprijlaan lijkt met dat groen wel op ‘de weg naar de hemel’, zoals mijn moeder het vroeger altijd noemde. Maar veiligheid voor alles!
    Fijn te lezen hoe gemotiveerd ook jouw man is in jullie way of life! Net toevallig ontving ik vandaag de email waar ik schitterende foto’s mocht in ontdekken. Jacob is een échte kunstenaar.
    Zoveel bewondering voor wat jullie kunnen en doen!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel Lieve voor je enthousiaste woorden 😊 En deze bomen moeten uiteindelijk, één voor één wijken, maar er komt een lindelaantje voor terug, is het plan

      Geliked door 1 persoon

    2. Jacob Berghoef Avatar
      Jacob Berghoef

      Dank je Lieve !

      Geliked door 2 people

  2. Judy Avatar
    Judy

    Het zijn wel prachtige bomen en een mooie oprijlaan. Maar jemig, ik hoop dat ze het overleven.
    Een hele klus, maar wel leuk om uit te zoeken wat het voor plantjes zijn.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het zijn bijzondere bomen ja. Er komen in het najaar bessen aan. Maar ze zijn oud, en ‘iets’ holt ze dus uit, dus we gaan ze één voor één vervangen door zomerlindes, zo is het plan nu.
      En die app houdt me wel van de straat ja 😄 Leuk hoor om zo te ontdekken wat hier allemaal groeit en bloeit!

      Geliked door 1 persoon

  3. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Wat zonde van de bomen. Ja, grote kans dat de rest ook hol is. Leuk dat je zo’n lol hebt met Obsidentify … ben ook benieuwd wat hij over de boom zegt.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Zo gauw ik het weet, hoor je het! Vooralsnog zijn de bomen zeer kaal – nog niets te zien wat op bladvorming lijkt. Dus… geduld. Niet onze sterkste kant geloof ik 😄

      Geliked door 1 persoon

  4. Monique Avatar
    Monique

    Die uitholling van binnenuit zien we hier ook veel bij de knotwilgen. Gaan jullie nieuwe boompjes planten langs jullie oprijlaan?
    Hier begint ook vanalles de grond uit te schieten. Ik had wat verse kruiden geplant, waaronder thaise basilicum. Maar die is alweer half aan-/opgevroten🫣
    De vogeltjes tjirpen er op los en de lammetjes van de buurman komen dagelijks vrolijk blatend kijken als ik in de tuin bezig ben. Zo heerlijk dat het voorjaar zijn intrede weer heeft gedaan. Het zou eigenlijk 9 maanden lang lente moeten zijn😄☺️
    Ik ben benieuwd naar de app van Jacob😃
    Succes met jullie voedsel-tuin bosje.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel! En we gaan herplanten ja: zomerlindes. Dit zijn ook een soort knotbomen. Als ze wellicht eerder goed waren onderhouden (dus regelmatig waren geknot), was er nu misschien niets aan de hand geweest, maar wat bij een wilg dan ‘tenen’ heet, zijn hier complete bomen geworden. Er groeien soms wel vijf bomen op één onderstam, en dat is gewoon te zwaar.
      Het klinkt heerlijk bij jou! Thaise basilicum, klinkt spannend!
      Jacob heeft geen app, maar misschien bedoel je die Neeltje hier noemde: Obsidentify?

      Like

      1. Monique Avatar
        Monique

        Goed dat je herplant.
        Nee sorry, ik bedoelde de site waar Jacobs fotokunst te bewonderen is. Wat een prachtige foto’s! En wat de thaise basilicum betreft, die is nu helemaal opgevroten, dus… daar zijn blijkbaar meerdere liefhebbers voor🐦‍⬛🐭?

        Geliked door 2 people

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ha, je hebt Jacobs site gevonden dus 🙂 Ja, basilicum in de tuin… in de vorige heb ik het nooit gedurfd vanwege de slakken. Wie weet doe ik hier toch wel weer een poging

          Like

    2. Jacob Berghoef Avatar
      Jacob Berghoef

      Maar op mijn website kun je alles vinden wat Anuk beschreef 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. Monique Avatar
        Monique

        Dank je Jacob. Ik ga jouw site snel bekijken😃

        Geliked door 2 people

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat een mooie, romantische oprijlaan met die bomen!
    Ik hoop dat ze niet allemaal hol zijn…

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ze zullen het uiteindelijk allemaal worden: hol, dus we houden er rekening mee dat ze allemaal op enig moment om moeten. Maar elke boom die gevaarlijk wordt en dus weg moet, zal worden vervangen, in principe door een zomerlinde. Dat het ooit een prachtig lindelaantje zal worden zoals het nu een ???-laantje is,zullen wij mogelijk niet meer meemaken, maar dat is dan voor de bewoners na ons 🙂

      Geliked door 1 persoon

  6. Rianne Avatar
    Rianne

    Die app is leuk hé. Ik neem hem elke wandeling mee.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, die app is geweldig! Nu snap ik ook waarom jij zomaar weet dat jij de kogelhoutskoolzwam heb gespot 🙂

      Geliked door 1 persoon

  7. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Jammer van die bomen. Ik ken het van de dijk naast het kanaal. In acht jaar moet alles vernieuwd zijn

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, soms zijn bomen niet meer te redden. Maar wie weet: heeft ons snoeiwerk voor een aantal bomen nog betekenis

      Like

  8. eigenwijze Avatar
    eigenwijze

    Zijn het geen beuken??

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Volgens ons niet. Er komen in het najaar grote, donkerrode trossen bessen aan. Daar zijn de vogels gek op. Maar geen beukennootjes dus… het zijn een soort knotbomen, die net als wilgen met regelmaat geknot moeten worden. En dat is hier niet/nooit gebeurd, waardoor de onderstam de zware last van een paar complete bomen er bovenop niet meer kan dragen (denken wij)

      Like

  9. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Wat zonde van de bomen… Is wel een aardig karwei zo. Succes met de rest van de bomen. Hopelijk gaat het sneller dan gepland.
    En wat een handige app!! Zelf maak ik gebruik van “PlantNet” zeker toen ik zo vaak met Poownie uit wandelen ging. Heel handig om te weten wat er groeit en bloeit. (en of het giftig is of niet..)

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, dat laatste is zeker belangrijk als je wilt weten or je iets kunt eten… PlantNet ken ik niet, eerder had ik PlantSnap, maar dat vond ik niks.
      De bomen houden we, voor zover mogelijk, goed in de gaten, en volgend jaar volgt er weer een forse snoeironde. Misschien dat we op deze manier een paar bomen kunnen behouden, als ze minder topzwaar worden. We gaan het zien 😉

      Geliked door 1 persoon

  10. Koen Avatar
    Koen

    Ik keek gisteren weer enkele afleveringen van VPRO BOEKEN via NPO Start. Te gast was oa YOLANDA ENTIUS over haar boek OM EN NABIJ. Ik moest erg aan jullie denken …

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Heb natuurlijk meteen even alle namen die je noemt op het www gezocht. ‘Wat betekent het om ergens thuis te zijn’ – wat een mooie vraag om daar antwoorden bij te zoeken. Je zet me op een mooi spoor, en op het juiste moment – ben het ‘thuis’-gevoel even kwijt. Dus: dank 🙏 Ik ga eerst die aflevering maar eens kijken

      Like