Tweedehands briller

Van te voren zijn we het hartgrondig eens: ik heb nieuwe glazen in mijn bril nodig, maar geen nieuw montuur. Ik heb nog oude, complete brillen in mijn Hans Anders-doosje liggen, en waarom geen nieuwe glazen in zo’n oud montuur – wat me nog lekker zit en goed staat – laten zetten? Als hergebruik waar mogelijk je leefwijze is, is dit waar je op inzet dus.
Na weken uitstellen plan ik een afspraak voor een uitgebreide ogentest bij de Deense versie van Specsavers: Louis Nielsen. Ik heb echt een hekel aan dit soort dingen, omdat het een soort winkelen-in-extrema is. Je gaat niet even hup een opticien binnen om er vijf minuten later weer uit te wandelen met de nieuwe bril van je keuze. Dus vandaar: uitstel, zucht, steun. Maar na zes jaar ben ik nu echt aan andere glazen toe. Mijn ogen worden snel moe van vooral beeldschermwerk, tenzij ik mijn hoofd achterover gooi om door het onderste randje van mijn multifocale bril te kunnen lezen.
Omdat we nu dan toch naar ‘de grote stad’ gaan, nemen we meteen mijn fiets achterin de auto mee om af te geven bij de fietsenmaker. De accu en de lader zijn weer miraculeus tot leven gewekt door Jacob, alleen het computertje blijft dood – maakt geen contact met de nu weer volle accu.
Bij de fietsenwinkel leg ik het probleem uit, de fietsenmaker loopt mee naar buiten waar mijn fiets staat, drukt op een knopje op de accu en tadaa: ook het computertje leeft ineens weer. Beschaamd willen wij ons met fiets en al weer terugtrekken als de fietsenmaker voorstelt: ‘Zal ik toch maar even alles goed doormeten en checken, want zo hóórt het niet natuurlijk’ en zodoende zetten we koers richting opticien zonder fiets.
Ik heb nu één multifocale bril, al jaren, en vanwege de actie van Anders van twee voor de prijs van één, eenzelfde multifocale zonnebril. Ik twijfel of ik nu twee verschillende brillen met enkelvoudig glas wil: eentje om veraf scherp mee te zien, en een aparte leesbril. De dame die de ogentest afneemt, helpt me snel van de twijfel af. Want dit betekent bijvoorbeeld dat ik met mijn ‘veraf’-bril in de auto wellicht het dashboard niet (meer goed) kan lezen en ik niet zie hoe hard ik rijd. Dan moet de bril af. En dat is tijdens het autorijden niet handig.
En zo laat ze me via de meetapparatuur nog wat omstandigheden ervaren, waardoor ik nu zeker weet: het worden nieuwe multifocale glazen, gezet in één van mijn oude monturen. Hoewel ze hier ook aan 2-voor-de-prijs-van-1 doen, vind ik eenzelfde zonnebril nu niet (meer) nodig.
Na het meten word ik overgedragen aan een winkelcollega, die voorstelt de hoek van de nieuwe monturen in te gaan. ‘Nee, dat wil niet’, is mijn reactie, en ik leg uit: ‘Ik ben van het hergebruik. Ik heb nog een paar oude monturen, en daar wil ik graag mijn nieuwe glazen in. Kan dat?’ Het meisje trekt even haar wenkbrauwen op en zegt dan: ‘Ja, maar dat is veel duurder!’. Leg eens uit, vraag ik haar.
Ik kan dan geen gebruik maken van de 2-voor-1 actie. Ik loop de 60-plus-korting van 25% mis. Plus ik moet dan extra betalen voor montage van de glazen in mijn oude montuur omdat het niet een standaard LouisNielsen montuur is én ik krijg geen twee jaar garantie. Ik denk dat ik kijk alsof ik water zie branden. Ik zeg: ‘Dat meen je niet!’ Het brillenmeisje zegt: ‘Waarom wil jij in vredesnaam goede, dure glazen in een vies, gammel montuur?’ Nee, dat zegt ze niet, maar ik zie het haar denken.
Er volgt een hele discussie. In mijn beste Deens, ook nog. Ze haalt er een rekenmachientje bij om me het verschil voor te rekenen tussen 1 multifocale hergebruik-bril en twee(voor de prijs van 1) helemaal nieuwe brillen met seniorenkorting en garantie. Ik breek. Ik zie de logica van de marketing van nieuw-en-meer in plaats van eenvoudig-en-hergebruik. Chips.
We zijn inmiddels anderhalf uur verder en dan moet het passen van monturen nog beginnen. Lang verhaal kort: ik heb twéé geheel nieuwe brillen voor een lagere prijs dan wanneer ik twee nieuwe glazen in één oud montuur had laten zetten. Eén ‘gewone’ multifocale bril en één beeldschermbril.
Om dan toch nog een beetje aan hergebruik te doen, doneer ik al mijn oude brillen nu maar eens: aan een oogkliniek en een soort ‘brillenbieb’ in Ghana. Afgedankte (Deense) brillen worden hier ultrasoon gereinigd en waar nodig gerepareerd, en vervolgens gratis uitgedeeld aan slechtziende Ghanezen die via deze oogkliniek hun ogen hebben laten testen.

Mijn twee ‘nieuwe gezichten’ 😎 Links de bril voor veraf, rechts de beeldschermbril. Twee weken geleden was de meting, vandaag kon ik ze ophalen.

43 reacties op “Tweedehands briller”

  1. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    mijn bril is van het vorig millennium.
    intussen heb ik daar 2 keer nieuwe glazen in laten zetten.

    multifocaal, dunner en extra ontspiegeld.

    vreselijk duur!

    maar een nieuwe bril uitzoeken vind ik lastig en vervelend.

    in onderdelen, nieuwe neusbrug en schroefjes is mij ook ergens gelukt.

    het heeft mij tijd en moeite gekost. Maar gelukkig kon ik het een en ander gewoon in het Nederlands doen. En struikel je hier over de brillen zaken.

    over het verdienmodel van een brillenzaak hoor ik de raarste dingen …

    ik wens jou veel kijkplezier met je nieuwe bril!

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het doet me genoegen te lezen dat het dus wel mogelijk is nieuwe glazen in een ‘oud’ montuur te laten zetten, ook al kost het behoud van een oud montuur veel moeite. Hulde dat jij er zo mee omgaat Rob! En inderdaad: een nieuwe bril uitzoeken… pppfff, ook niet mijn hobby.
      Vooralsnog kijkt de schermbril heel plezierig, maar de andere… moet ik erg aan wennen 😕 daar is nog geen sprake van kijkplezier

      Like

      1. KoffieDigitalix Avatar
        KoffieDigitalix

        Natuurlijk is het mogelijk.
        Voor elk montuur dat een keten in de collectie heeft hebben ze de snijd-instructie als sjabloon in de computer staan.
        Ik ben even kwijt of de glazen eerst op maat montuur worden gemaakt, en dan op sterkte worden geslepen of andersom. Ik meen dat eerste.
        Dus wanneer Rob met een bekend montuur bij zijn opticien komt, kunnen de glazen vrij simpel vervangen worden.
        Ga je, zoals jij, naar een andere opticien/keten/land, dan hebben ze geen snijd-sjabloon (heet trouwens anders, maar ik denk dat je het zo wel snapt) en moeten de glazen handmatig op het formaat van het montuur geslepen worden. Dat is daardoor een stuk duurder dan een automatisch gesneden glas.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ik snap het. Zo is het ook wel logisch, ergens. Dank voor je aanvulling hier!

          Geliked door 1 persoon

  2. omabaard Avatar
    omabaard

    Ik heb ook al vaak ervaren dat je goedkoper af bent als je iets nieuws koopt dan het te laten herstellen. We leven in een wegwerpmaatschappij…..

    Lezen over ‘zien’ valt me momenteel wat moeilijk, omdat ik de keuze naar kataraktoperatie moést maken en nu uiteindelijk minder goed zie (10 en 6) dan tevoren (10 en 8) en dit niet meer valt te verbeteren met een bril. Ik lik nog even mijn wonden en heb heimwee naar mijn goede oude bril die ik al vele jaren had.

    Het mag gezegd, je koos twee toffe monturen!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ach verdorie… ik voel je teleurstelling! Goed kunnen zien maakt zoveel verschil. Mijn moeder hoopte indertijd dat haar slechte zicht te wijten was aan staar en dat een operatie haar weer helder zou kunnen laten zien. Ze bleek macula-degenaratie te hebben… dat was ook hevig slikken voor haar, dus ik voel met je mee!
      En ja, aan de wegwerpmaatschappij is niet meer te ontkomen, vrees ik.
      Ik wens je sterkte!

      Like

  3. Vlierbloesem Avatar
    Vlierbloesem

    Mijn bril heb ik in China besteld.

    Waarom is een bril zo duur?


    Inmiddels ook al weer een tijdje geleden.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Als ik je hele verhaal zo lees… zou ik dat ook gaan doen. Alhoewel bestellen in China beslist niet mijn voorkeur heeft, weet je tegelijkertijd dat in ELK voorwerp tegenwoordig wel iets ‘Made in China’ zit, maar waar dan inderdaad door de tussenhandel grove winst op wordt gemaakt.

      Like

  4. marijkeo Avatar
    marijkeo

    Mij overkwam in NL en in het nederlands precies hetzelfde. Ik heb nu een nieuwe multifocale bril en zonnebril inclusief nieuwe monturen. Helaas oude brillen naar Afrika gebeurt niet meer. Te duur dat vervoer😀 Bizar, en loop met een licht schuldgevoel met mijn brillen rond. Waarom liet ik me ompraten?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      We zwichten denk ik allemaal uiteindelijk voor het kille argument van kosten. Je kunt wel idealen hebben (over een betere wereld, en dat die begint bij jezelf, door niet meer te consumeren maar zuinig op je spullen te zijn en te repareren of hergebruiken waar mogelijk, dus), maar die hebben een (financiële) grens. Tenminste bij mij wel. Maar het idee… dat je dus in feite gedwongen wordt om ‘medeplichtig’ te zijn aan een wegwerp-consumptiemaatschappij… gggrrr 😠 Dit was de laatste keer!

      Like

  5. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Mooie brillen. Ik had het geluk,dat mijn oude montuur van dezelfde zaak kwam. Nieuwe glazen er in was geen probleem voor de beeldschermbril. Multifocaal wel een nieuw montuur.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het zal schelen of je ergens (vaste) klant bent. Nu kwam ik natuurlijk met met Nederlandse monturen voor het eerst in een Deense brillenwinkel en dan heb je nog geen klantgeschiedenis. Dus wie weet: kan ik over 6 jaar bij deze Louis Nielsen wel alleen nieuwe glazen in deze monturen krijgen voor ongeveer hetzelfde bedrag als nieuw. En zo niet, dan hang ik mijn brillen in de wilgen 🤑

      Like

  6. Judy Avatar
    Judy

    Ik heb geen multifocaal. Maar ik heb twee brillen: één voor gewoon en één beeldschermbril. Die laatste ligt altijd bij mijn pc. Lezen doe ik zonder bril.
    Toch heb ik ook wel eens andere glazen in een oude bril laten zetten. Maar goed, als de oude brillen nog hergebruikt worden dan is dat ook goed.
    Ze staan je goed!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel! 🙂 Ik heb nu dus een multifocale voor vooral ver weg zien maar ook dichtbij, en een schermbril met een ‘blauw waas’ die het scherm lichtroze kleurt 🥳. Dat zou rustgevend moeten werken voor mijn ogen. We gaan het ervaren… (tot nu toe is die computerbril wel fijn inderdaad, aan die andere moet ik erg wennen… )

      Like

      1. Judy Avatar
        Judy

        Mijn computerbril is van iets mindere sterkte dan veraf zien, zodat ik mijn ogen minder hoef in te spannen. Dus tussen veraf en lezen in.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Dat lijkt me prettig. Als ik een (papieren) boek op mijn schoot zou leggen, zou ik ook een (lees)bril nodig hebben. Zonder bril lukt me dat niet – meer. Weet je dat ik me oud begin te voelen nu, door dat brillengedoe? 🙄

          Geliked door 1 persoon

          1. Judy Avatar
            Judy

            Ja erg hè. 😃🤓

            Geliked door 1 persoon

            1. Anuk Avatar
              Anuk

              Ja! 😝

              Like

  7. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Ze staan je goed! Ik zie dat je ook trouw blijft aan je monteur. Dat doe ik ook, ik ga niet zomaar voor een of ander kek of fel gekleurd montuur, want dan ben ik plots iemand totaal anders. En zo’n bril zal ik dan absoluut niet dragen.
    Ook ik had een nieuwe multivocale bril nodig. Ook ik moest een tweede erbij nemen omdat het goedkoper was. Het werd een zonnebril want die draag ik wel vaak in de zomer. Het lijkt wel of brillen wegwerpartikelen zijn geworden.

    Geliked door 2 people

    1. Matroos Beek Avatar
      Matroos Beek

      Monteur moet montuur zijn 😁

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        En multiFocale! 😆

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          🤣 ik vond het zo’n aardige woordspeling (en gedachte): een multivocale bril 🎵🎶 (passend bij mijn harpje)

          Geliked door 1 persoon

          1. Matroos Beek Avatar
            Matroos Beek

            Ja, leuk hé! 😄

            Geliked door 1 persoon

            1. Anuk Avatar
              Anuk

              Ja, ik hou het erin hoor! 🎵🎶💃🕺

              Geliked door 1 persoon

      2. Anuk Avatar
        Anuk

        Dat vermoedde ik al. Te snel getypt 🙂

        Geliked door 1 persoon

    2. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat LIJKT het niet, dat IS het! Zeer verwerpelijk (dat weg-werpelijke). Vroeger, toen ik jong en wild was, had ik wel heel erg verschillende monturen volgens de laatste mode. Als ik nu soms nog foto’s van mezelf van toen zie… 🫣🙄😅

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        😁

        Geliked door 1 persoon

  8. Elke Wijffels Avatar
    Elke Wijffels

    Dat heb ik ook gehad bij Specsavers in NL. En bij een andere, veel duurdere opticien in DK had Ole hetzelfde… Ik weet dat ik toen ook blij was dat ik monturen in kon leveren. Dat is dan tenminste nog iéts. Het is een rare wereld…!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het is écht een rare wereld hoor… je wordt gewoon gedwongen mee te gaan in het consumeer-meer-meren. Dit is de laatste keer geweest dat ik me daartoe heb laten overhalen! Zo! 💪😎
      Fijn dat je hier trouwens Ole’s ervaring deelt bij een duurdere opticien, want ik vroeg me inmiddels serieus af of me dit gebeurd zou zijn bij een duurdere winkel. Waarschijnlijk wel dus. Als je het verhaal leest van Vlierbloesem’s reactie begrijp je dat het eigenlijk allemaal één pot nat is, een monopolie. Zucht.

      Like

  9. Loes Verspaget Avatar
    Loes Verspaget

    Staat je mooi Anuscka. Ik had ook een zelfde idee, nieuwe glazen in een heerlijk dragend montuur. Kwamen ze met dezelfde fanta verhalen, dus ik zeg nou dan vind ik de prijs te gek, dan doe maar alles nieuw want dan ben ik voordeliger uit. Laat me niet lachen, 850,–. Ik zeg wat is dat voor een belachelijk bedrag , laat maar zitten. En we weet je wat ze toen zei? Ik kan u ook 50% geven,wat ik overigens nog een belachelijk bedrag vind. Dat heb ik toen maar vlug geaccepteerd. Conclusie, het zijn allemaal grote oplichters.En om ons een goed gevoel te geven sturen ze de brillen naar Afrika. Nou ik heb al onze oude brillen naar een fietsenmaker hier in de buurt gebracht die kapotte fietsen maakt, brillen weer in orde maakt én ook nog al mijn Franse boeken ingenomen heeft want hij gaat zelf ieder jaar naar Afrika om alles te brengen want hij is er óók een nieuwe bieb op aan het starten.. Hehe dit was mijn brillenverhaal. 🥵🥵

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het zijn inderdaad allemaal grote oplichters Loes. Als ze ‘zomaar’ 50% korting kunnen aanbieden omdat je een beetje tegenstribbelt… dan betalen we dus allemaal 75% teveel!
      Ik kreeg nu ook een kortingsbon mee, binnen drie maanden te besteden: 50% korting op een DERDE bril (zonnebril bijvoorbeeld). Oftewel: de 100% -prijs die ze vragen is veel te veel 😠
      En zo’n fietsenmaker die bij jou in de buurt zit… die zouden we allemaal bij ons in de buurt moeten hebben! ❤ Mooi werk wat die man doet!

      Like

  10. henrietwagenvoort Avatar
    henrietwagenvoort

    Goed plan van je, maar deze staan je goed.

    Vroeger had ik een “Loes Haasdijk – bril “, blij dat ik die niet meer heb 😉

    toen ik dit eens tegen een jongere collega vertelde zij ze “wat voor een bril?”

    Toen voelde ik mij oud….

    😉

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Haha! Zo’n soort bril heb ik ook gehad ja… en we komen er denk ik niet meer onderuit: we WORDEN oud! (En wijs!) (En: hoe ouder, hoe gekker – dus wat kan ons het ook schelen hè 😉 )

      Like

  11. KoffieDigitalix Avatar
    KoffieDigitalix

    Ik heb de laatste keer Vriendin meegenomen om een montuur uit te zoeken. Mij vorige bril was niet alleen qua glazen geen optie meer, maar het montuur was afgestemd of twee ogen met een groot verschil in sterkte (en daarmee dikte van het glas) en nu ik dat soort monturen niet meer hoef te dragen, ben ik voor nieuw gegaan.
    Mijn oude brillen lever ik meestal ook in. Die van mijn ouders heb ik ooit ook allemaal in zo’n ton bij de brillenspecialist in de bak gestopt. Mijn oude (ongebruikte) lenzen na een sterkte wissel lever ik ook altijd in.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat dat laatste ook kan, wist ik niet! Maar mooi, dat ook lenzen dus hergebruikt kunnen worden. Ja, de brillen van mijn ouders zijn ook ooit in zo’n ton beland…
      En iemand meenemen om te helpen uitzoeken is fijn. Ik ga ook grotendeels op manlief af. Die moet er immers de meeste tijd tegenaan kijken… 😉

      Geliked door 1 persoon

  12. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Ze staan je wel heel mooi. Allebei.
    Ik draag contactlenzen voor de cilinder (veroorzaakt door oogarts bij staaroperatie) en heb alleen een noodbril.
    Het goedkoopste van het goedkoopste en die wordt eens in de 3 jaar geloof ik vervangen … inmiddels dus al 3 noodbrillen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel ☺️ Ooit had ik ook lenzen, maar in mijn wilde journalistentijd (Lees: vaak late vergaderingen, verslagen schrijven en dan erg laat thuis zijn en geen zin meer hebben in het netjes schoonmaken van die lenzen) heb ik mijn ogen verpest, ik kan nooit meer lenzen dragen. Was op zich wel ideaal hoor, zeker in regenweer… En bij jou heeft een oogarts dus ook ‘problemen’ veroorzaakt… balen.

      Geliked door 1 persoon

  13. trijnie Avatar
    trijnie

    Je hebt in ieder geval mooie uitgekozen, ze staan je goed.
    Ik had vorig jaar dezelfde discussie. Uiteindelijk kon ik als ik één nieuwe bril aanschafte nieuwe glazen in mijn oude montuur laten zetten mét de korting die ik bij twee monturen zou hebben gekregen. Heb nu twee goede brillen en hoop hier weer jaren mee vooruit te kunnen.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel 🙂 En toch raar dat voor zoiets discussie nodig is – maar fijn dat je het zo voor elkaar hebt gekregen

      Like

  14. Zo simpel is dan geluk Avatar
    Zo simpel is dan geluk

    Jammer dat het geen optie was om je oude bril te hergebruiken. Maar, deze nieuwe staan je wel erg goed!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel! En wie weet: lukt me dit over 6 jaar, bij dezelfde winkel, wél. Als we hier over 6 jaar nog wonen natuurlijk 🙄

      Like

  15. iliveformydreams.com Avatar
    iliveformydreams.com

    Ziet er leuk uit! Zelf geen brildrager, manlief wel. Die moet ook nodig nieuwe glazen maar stelt dit steeds uit…

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Welkom hier! Ik snap waarom jouw manlief het uitstelt – een nieuwe bril uitkiezen is GEDOE!

      Like