Niet thuis

Soms zie ik ‘het’ ‘allemaal’ niet meer zitten. Ja, zo ongenuanceerd uit en voel ik me dan. Wat ‘het’ is, en hoezo ‘allemaal’, daar kan ik dan niet 1,2,3 antwoord op geven. Iets bouwt zich op, als een golf die na een lange aanloop vanuit de oceaan uiteindelijk met geraas uiteenspat op de kust. Een ‘unheimisch’ gevoel. Beklemmend, onbehaaglijk. En laat nu net in dit woord voor mij de kern blijken te zitten van wat ‘het’ deze keer was.
Dankzij de reactie van Koen op een vorig blog begreep ik het ineens. Koen schreef: ‘Ik keek gisteren weer enkele afleveringen van VPRO BOEKEN via NPO Start. Te gast was oa YOLANDA ENTIUS over haar boek OM EN NABIJ. Ik moest erg aan jullie denken …’ Aangezien ik geen idee had waar dit allemaal over ging, maar even het www geraadpleegd. ‘Wat betekent het om ergens thuis te zijn’, las ik en pats!, daar stond mijn unheimische gevoel zwart op wit.
Unheimisch betekende oorspronkelijk in het Duits ‘niet thuis’, maar het woord is in die taal in onbruik geraakt en heeft in het Nederlandse nu dus een wat andere betekenis. Ik keek via NPO Start naar VPRO Boeken. Ik begreep Koens reactie, dat hij aan ons had moeten denken, en ik hoor mooie zinnen.

‘Tuinieren is een grensgebied tussen overgave en controle. Ik vind het nu eenmaal makkelijker me aan de wetten van de natuur over te geven dan aan die van mensen. Probeert iemand me zijn of haar wil op te leggen dan ga ik in verzet. Doet de natuur dat, dan buig ik’.
‘Je moet je af en toe ook gewoon neerleggen bij dingen die mislukken of anders gaan dan je wil’.
‘Verbouwen, oogsten en zaaien is ook: je aan de grond verbinden, toch?’
‘Ik heb geen wortels… eigenlijk wilde ik opnieuw wortel schieten’.

De laatste tijd merk ik regelmatig dat ik me afvraag of ik me hier, waar we nu wonen, in ons nieuwe paradijsje, wel THUIS voel. Ik weet wat de onderliggende reden van deze vraag aan mezelf is. In de onderstroom van mijn emoties en gedachten speelt wrok, bitterheid, verdriet en boosheid nog een rol om ons onvrijwillige vertrek uit het Gele Huis.
‘Maar we zijn vrijwillig híer gaan wonen’, repliceert Jacob dan, en ik weet dat hij met elke nieuwe boom en struik die hij hier plant, zelf ook stap voor stap wortel schiet. Hij kan de emoties rond de voormalige buuf, die mij soms nog dwarszitten, makkelijker loslaten dan ik.
Heeft je ergens THUIS voelen te maken met ergens wortels hebben? Nee, ik denk het niet, voor Jacob en mij niet althans. Twaalf jaar geleden schreef ik op mijn ‘oude’ blog over wortels, en vleugels. Ik was in die periode gestopt met mijn baan en probeerde tijdens een ‘sabbatical’ mijzelf te ontdekken – en mijn ‘drijfveren’ (ha!) voor een mogelijk nieuwe carrière.
Wat maakt een plek voor mij ‘thuis’? Alle jaren dat we in het Gele Huis woonden schoot regelmatig door mijn hoofd: ‘Kun je aarden in water? Kun je aarden aan zee?’ – wetend dat ik inderdaad een ‘kind van de zee’ ben in de betekenis van: een emotioneel kind/mens. Sterrenbeeld aardeteken Maagd, dat dan wel weer – gelukkig 🙂
Geïnspireerd door de ‘tip’ van Koen over dit nieuwe boek van Yolanda Entius ga ik mij de komende tijd eens buigen over alle plekken die in mijn leven ooit mijn THUIS waren: van de flat waarin ik werd geboren, tot ons huidige paradijsje. Wat maakten al die plekken tot mijn thuis? En wanneer, en waarom, komt dat ‘niet-thuis’-gevoel opzetten? En wat heeft dat te maken met wortels en vleugels?

31 reacties op “Niet thuis”

  1. Judy Avatar
    Judy

    Oeh wat herken ik je gevoel! Mooi woord: unheimisch. Ik worstel er ook mee, heb er al diverse keren over geblogd onder het label ‘thuisvoelen’. Ik verliet ook mijn vorige plek om vervelende redenen. En op een nieuwe plek wortelen heeft tijd nodig. Ik merk dat ik nu pas na ruim tien jaar mijn vorige plek aan het verwerken ben.
    Ik denk dat het een fase is: nu kom je pas toe aan je gevoel. Dat altijd achterloopt op de feiten, in mijn ervaring.
    Ik ga dat programma ook eens kijken.

    Geliked door 3 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      … en het boek misschien lezen. Dat wil ik in ieder geval wel. Het programma gaat grotendeels over de jeugd van de schrijfster, en wat voor impact dat op haar zoektocht naar ‘thuis’ heeft gehad.
      Ja, jouw blogs over thuisvoelen zijn omgekeerd voor mij herkenbaar, ik begrijp jouw worsteling ook. Mooi gezegd: dat je gevoel altijd achterloopt op de feiten

      Like

  2. Monique Avatar
    Monique

    Wanneer voel je je ergens wel of niet thuis? Ik heb me, onverwacht, ‘thuis’ gevoeld waar we nu wonen, tot ca. 2 jaar geleden. Nu kan ik niet wachten tot we ergens anders een nieuw thuis kunnen creëeren…. De vraag is of ik me elders dan ook echt ‘thuis’ zal voelen… Was je gelukkiger geweest / had je je wel ‘thuis’ gevoeld als je in het gele huis was gebleven? Is de buuf de enige reden geweest van jullie vertrek of is jullie nieuwe plek toch ‘voor jullie bedoeld?’ Soms voel ik me ook niet op mijn plek en ben ik bang dat we hier voorlopig ‘vast’ zitten. Toch bedenk ik dan weer dat er wel een reden voor zal zijn en dat ik gewoon geduld moet hebben. We wonen hier ook prima, dus ik mag niet klagen…

    Wat is ‘thuis’ eigenlijk? Is dat een specifieke plek, is dat bij je naasten of toch iets anders??? Misschien biedt dat boek ‘Om en nabij’ ook voor mij uitkomst😏

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Wie weet! Ik wil het zelf in ieder geval ook gaan lezen. Je thuis-gevoel verandert samen met jou, lees ik uit jouw eerste zinnen. Jij groeit, verandert, en dan is soms ook een verandering van omgeving nodig.
      We stellen onszelf die hypotetische vraag ook wel: hadden we… maar daar kun je geen zinnig antwoord op geven. De buuf, zo hebben we het altijd verwoord, is de aanleiding geweest voor ons vertrek daar, maar niet de reden. De reden dat we zijn verhuisd is dat we een plek vonden die nóg beter paste bij wat we wilden in ons huidige leven.
      Er zal inderdaad wel een reden zijn dat jij nog woont waar je nu woont – dus oefen geduld ja 😉 En over die laatste vragen die je stelt ga ik de komende tijd nadenken en schrijven

      Geliked door 1 persoon

  3. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Je zet me ook aan het denken… Mijn thuis was waar ik opgroeide- en die is recent verkocht wegens het overlijden van mijn moeder. Nu is thuis waar mijn echtgenoot is. Voor mij is thuis niet echt plaatsgebonden. Ik treur nu al omdat ik binnen twee weken met pensioen ga en dat ervaar ik ook als een thuis die ik moet verlaten.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Binnen twee weken al… dat gaat hard! Ik denk in die zin regelmatig aan je, want ik wéét hoe jij je thuis voelt in het werk wat je nu doet, en dat je je ontheemd zult voelen als dat werk stopt.
      Mijn eerste thuis was ook waar mijn moeder was – dat geldt voor elk kind, mits het een fijne relatie was. Dus ja: eerder persoonsgebonden dan plaatsgebonden, dat herken ik.
      Ik treur ondertussen een beetje met je mee (maar echt: niet teveel treuren, voor je het weet heb je nieuwe bezigheden waarbij je je net zo thuis voelt als nu bij OKAN)
      Hoe dan ook: sterkte, maar vooral heel veel PLEZIER bij deze laatste ‘loodjes’ 😘

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Dank je ❤️

        Geliked door 1 persoon

  4. omabaard Avatar
    omabaard

    Eerst en vooral, je tekening met bijhorende woorden vind ik schitterend. Zou zo uitvergroot in mijn living mogen hangen. Prachtige tip ook voor zoekende ouders.

    Voor mij heeft thuis minder te maken met omgeving dan met de mensen die ik graag zie. Zonder enig probleem kon manlief me ‘ontvoeren’ naar een plaats, (amper, ik besef) 100 km verder dan waar ik was opgegroeid. Ik denk (?) dat ik overal kan ‘aarden’ (wortelen) als mensen die ik graag zie met me mee gaan. Mijn wortelstengels grijpen zich vooral vast aan mensen en die vleugels heb ik nodig om hen op te zoeken als afstand toch een probleem wordt.

    Misschien overvallen deze gevoelens jou juist nu omdat de grote drukte van het eigen nest bouwen er voor een stuk op zit?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel Lieve! Mijn tekening is ooit gebruikt als omslagillustratie bij een psychologie-afstudeerscriptie, dat vond (en vind ik nog steeds) een mooie erkenning van mijn creativiteit – net als jouw woorden 🙏 Dat was een jonge vrouw die zich niet meer thuis voelde in haar werk als apothers-assistente en haar harts-tocht volgde. Ik vond het mooi om een tijdje met haar mee te lopen op haar pad naar werk wat wél helemaal uitdrukt wat en wie zij is.
      Ja, de mensen om je heen zijn denk ik een heel belangrijke waarde voor het gevoel ergens thuis te zijn. Je omschrijft jouw wortels en vleugels weer heel mooi ❤
      En mijn gevoelens hebben zeker met dat laatste te maken. Zo lang je 'druk' & 'bezig' bent, is er gewoon geen tijd voor reflectie… dus zo'n pauze in de verbouwactiviteiten is in meerdere opzichten goed 🙂

      Geliked door 1 persoon

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Heel mooi om lezen!

        Geliked door 1 persoon

  5. kirstinvanlierde Avatar
    kirstinvanlierde

    ‘Thuis’ is een gelaagd gevoel. Ik heb er zelf heel lang naar gezocht en ik durf nog altijd niet met zekerheid zeggen dat ik leef op de plek waar ik mij het meest thuis voel. Werk, gezin, gewoonte en noodzaak houden mij hier, in België – maar misschien is dat ook niet zo slecht als het klinkt.
    Er is iets aan het Noorden wat mij trekt op een manier die niet vergelijkbaar is met andere locaties. Ik ben dankbaar om de ervaring. En ik had al één keer eerder het gevoel dat ik ergens echt thuiskwam, in de Franse Pyreneeën. Het was een indrukwekkende natuurervaring, een moment van ontzag voor de kracht van rotsen en water en de oeroude wijsheid van het hooggebergte. Iets gelijkaardigs ervaar ik in Scandinavië, hoe noordelijker hoe sterker. Dit is land dat de Diepe Tijd kent, en blijkbaar is dat wat ik nodig heb om echt te kunnen ankeren. Al de rest voelt als surrogaat.
    En toch ben ik ook blij met ons huis en onze tuin hier, ik leef graag in de ruimte die ik voor ons gezin gecreëerd heb. Ik wenste alleen soms dat ze kon verplaatst worden naar een ander land.
    Over mijn ervaring in de Pyreneeën schreef ik een paar jaar geleden dit stuk:

    Een thuis voor de ziel #2

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Wat omschrijf je dit weer mooi Kirstin! Gelaagd, ja, dat is een thuisgevoel zeker, het hangt niet van één factor af. Ik vind het mooi om te lezen hoe bij jou toch zeker ook de natuurervaring en de omgeving een grote rol speelt – en niet zozeer de mensen.
      En verder: je creëert indertijd zelf de ruimte waarin je leeft, al dan niet samen met een gezin. Yolanda Entius noemt dat in het interview ook op enig moment. Daar gaat het ook om: dat je zelf de creator bent – kunt zijn, misschien wel moet zijn – van jouw thuis(gevoel).
      En nu ga ik jouw stuk lezen, ben erg benieuwd 💚

      Geliked door 1 persoon

  6. Jacob Berghoef Avatar
    Jacob Berghoef

    ‘Thuis’ is voor mij nooit een bepaalde plek, het is nooit waar je hoofd is, het is zeker nooit waar het gras groener is, of de bomen hoger, of de zee blauwer. Thuis is waar je hart is, waar je onderbuikgevoel van zegt dat het goed is, of goed zal komen. Thuis neem je met je mee als je verhuist naar een nieuwe plek die goed voelt. Of die steeds beter gaat voelen omdat je er je hart en ziel in steekt, omdat je er in gelooft.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Oei, die laatste zin… mooi! ❤️ Dat voor mij ook ‘thuis’ niet gebonden is aan één plek mag blijken uit het feit dat ik 14x verhuisd ben. Het is iets dat van binnen zit, inderdaad 😘

      Geliked door 1 persoon

  7. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Goed,dat je in je gevoel duik en het niet laat sluimeren. Zelf had ik het omgekeerde. Droomde,dat ik terug moest naar ons vorige huis. Ik was zo verdrietig,want hier was mijn thuis.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ach jee, dat zijn geen fijne dromen! Waarop ik mezelf nu afvraag: zou IK terug willen naar ons vorige huis dan? Ik denk het niet…
      Maar dit soort gevoelens en gedachten moet ik inderdaad iets (creatiefs) mee doen, anders gaat het onder de oppervlakte ‘etteren’ en dat is nooit goed

      Like

  8. Koen Avatar
    Koen

    Jemig wat een vermeldingen. Wat een diepe vragen en gedachtes. De vragen van ‘Wat is thuis of waar ben ik thuis?’ spelen natuurlijk ook in mijn leventje. Ik ben namelijk al een paar keer flink verkast en hou er nu twee thuizen op na. Als ik dan nadenk waar ik (ooit) mijn laatste thuis zie dan bekruipt me veel twijfel.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Bij dat laatste kan ik me iets voorstellen. Jouw ‘thuizen’ zijn een stuk extremer dan die van mij – qua plek, qua cultuur.
      Twijfel is goed, nodig en waardevol. Het zet je aan tot nadenken, tot nader onderzoek, tot het antwoord vinden op je vragen. Maar bedenk wel dat zo’n antwoord niets meer is dan een concept, tot de waarde ervan in de praktijk bewezen is… Oftewel: als jij aan je laatste thuis toe bent, wéét je waar dat zal zijn.

      Geliked door 1 persoon

  9. KoffieDigitalix Avatar
    KoffieDigitalix

    Mijn huidige woning voelde al heel snel na de verhuizing als een thuis. Wennen aan Venlo heeft langer geduurd. Ik kan mij de dag (als in: het moment, niet de datum) nog herinneren dat ik, gezeten in de trein, de brug over de Maas en de ‘skyline’ van Venlo zag en tevreden dacht ‘Dit is mijn plekje. Ik ben thuis’.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ah, mooi is dat, zo’n gevoel! Herkenbaar ook, van mijn vorige woonplaatsen en ‘bruggen’: over de IJssel en de skylines van Zwolle en Deventer, en over de Waal de skyline maar vooral het Waalfront van Nijmegen. Rivieren, ja, die ‘doen’ ook iets met mijn. thuisgevoel hoor.

      Like

  10. Griemmank Avatar
    Griemmank

    Jullie zijn nou niet direct in de meest gezellige periode van het jaar verhuisd. Het gemis van Odin, het gedoe met de verbouwing en dan nu de tuin. Je zou voor minder je niet erg thuis kunnen voelen. Geef het wat tijd, joh.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Jamaar… geduld is niet mijn sterkste kant! 😉 Maar je hebt gelijk: in november verhuizen en in de winter verbouwen is niet het meest ideale uitgangspunt – hoewel een ‘hyggelige’ ruimte creëren (de woonkamer) daardoor wel de hoogste prioriteit werd en dus uitgevoerd.
      En ja: Odin. Ik mis ‘m bij tijd en wijle erg. Ik kom daar later op terug. Fijn dat je hem noemt!

      Like

      1. Griemmank Avatar
        Griemmank

        Ik heb Odin jammer genoeg nooit persoonlijk een lekkere kroel met een bijzonder smakelijk hondenkoekje kunnen geven, maar hij had de uitstraling van een ontzettend lieve topper. Mijn middenslag schnauzer Bella is al meer dan 9 jaar dood, maar als ze nu de keuken binnen zou komen, zou ik de gelukkigste vrouw ter wereld zijn. Die hond zit en blijft in mijn hart.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ach… 💝 Mooi, hoe het ene dier zich op een heel andere manier in je nestelt dan het andere. Ik heb een bijzonder moeizame ‘relatie’ met Odin gehad, maar waarschijnlijk juist daardoor (en omdat hij twee keer zo lang bij ons was dan de hond daarvoor) heeft hij een heel speciaal plekje in mijn hart. Ik taal ook nog niet naar een andere hond… terwijl ik dat na de dood van de vorige dus wel vrij snel had.
          Hoe dan ook: honden – huisdieren – maken zeker deel uit van ons ‘thuis’-gevoel ❤

          Like

  11. Hans Titulaer Avatar
    Hans Titulaer

    Door al dat geregel en gedoe van verhuizen zetten jullie je zinnen op het verwerkelijken van een zaak; jullie verhuis naar beste kunnen laten verlopen. Daar MOET iets tegenover staan, een beloning voor de inspanningen…. op den duur, en dat moment is nu daar. Maarrrr…..in de hectiek verlies je dat stukje van echte waardering. Niet gevoelsmatig maar hoofdzakelijk rationeel zijn jullie in de weer, nog steeds, om de zaak, de verhuis/verbouw in goede banen te leiden.

    Ik heb er geen ervaring mee en voel me waar ik nu ben, thuis. Ben slechts 2× in mijn leven verhuisd; honkvast dus. Wel moet ik opmerken dat ik na 10 weken ziekenhuisopname, thuis niet kon aarden. Hospitalisatie brak me in die periode van maanden daarna op. Erg vervelend als je je gast voelt in je eigen thuis! Pas op dat jullie niet aan jezelf voorbij lopen en neem je rust!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Jij bent inderdaad honkvast! Ik ben 14 keer verhuisd… Dat je je na zo’n lange periode in een ziekenhuis eenmaal weer thuis ontheemd voelt, begrijp ik. Vanuit een zorgomgeving de zorg voor jezelf weer oppakken is lastig. De draad van het leven waar je gebleven was vóór je ziekenhuisopname… vaak is die draad er niet meer; alles is anders na 10 weken.
      De ratio is inderdaad hard nodig bij wat er allemaal overdacht moet worden bij een – ook nog eens snelle – verhuizing. Maar bij ons blijft dat altijd wel getoetst aan ons gevoel. En de waardering voor wat we elke dag weer bereikten in het toewerken naar een nieuwe droom, bleef ook wel aanwezig.
      We nemen nu al enige tijd een ‘bouwpauze’ – op werk in de tuin na dan – dus: we lopen onszelf niet voorbij hoor! (maar dank voor je zorg!)

      Like

  12. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Ik ben zo vaak verhuisd in binnen- en buitenland … de 20x haal ik wel.

    Thuis is waar het goed voelt, waar ik zelf mijn gevoel in kan leggen en dan laat ik echt op dat moment mijn onderbuikgevoel spreken.
    Thuis is niet alleen mijn huis, het kan de streek zijn waar ik ben, de mensen om mij heen.
    Ik kan het niet dwingen, er valt ook niet tegenin te praten. Ik moet het voelen.

    Het laatste huis waar ik met mijn man woonde was niet mijn thuis, het huis waar ik nu alleen woon , is dat zeker wel.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat laatste: fijn! Ik zou het sneu voor je vinden als het andersom was. Maar een thuisgevoel is inderdaad niet te dwingen – het is er, of het is er niet. Mooi dat je je onderbuikgevoel laat spreken (en daar naar luistert!)
      En 20 keer verhuisd, lieve hemel… daar is mijn gesleep met dozen niks bij

      Geliked door 1 persoon

  13. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Ik was er ook wel klaar mee hoor … erg onrustig.

    Geliked door 1 persoon

  14. Zo simpel is dan geluk Avatar
    Zo simpel is dan geluk

    Vervelend dat je dit gevoel ervaart. Hopelijk geeft je zoektocht je meer duidelijkheid!

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Vast wel! 🙂 En het zijn vlagen – over het algemeen ervaar ik mijn leven als zeer ‘op zijn plek’ en rustig & tevreden, maar af en toe vliegt me iets aan…

      Geliked door 1 persoon