Over struisvarens en woelmuizen

Donkere wolken in het westen zijn de voorbodes van de regen die vannacht komt.

We hebben drie dagen droog en zonnig weer gehad. Een graad of 10, dus met een lekker wollen vest aan goed te doen, zeker uit de wind en in de zon.

Mijn ‘tuintenue’

Dus we zijn lekker actief in de tuin bezig geweest, maar kijken nu wel uit naar een beetje regen. We blijven ons nog steeds – ‘gewapend’ met de app Obsidentify – verbazen over de hoeveelheid verschillende soorten planten in deze tuin. Evenals over het feit hoeveel er eigenlijk eetbaar of te gebruiken is als kruidenmedicijn.
Jacob is inmiddels begonnen ons eigen ‘Eetbare Tuin Vademecum’ samen te stellen.
Overal in de tuin schieten de struisvarens uit de grond. Prachtige planten! En: eetbaar! De toppen schijnen naar asperge te smaken. Dat gaan we komende week eens uitproberen, ik kom er op terug 🙂

Heel veel staat er al in bloei, waardoor het op dagen als deze een gezoem van jewelste is, van heen en weer vliegende hommels en (wilde) bijen.
Het ‘mollenveld’ blijkt een zee van gele dovenetel te worden. En laat ik nu net deze week een mail krijgen van Hagetisse Wise Woman over onder meer de gele dovenetel: ‘Lekker en zoet. En een maand eerder aanwezig dan normaal. Met dit minder prikkelige zusje van brandnetel kun je ontzettend veel’. Dat hoor ik graag!

De kas is inmiddels ook klaar en in gebruik genomen. Jacob maakte van de oude vloerbalken uit de woonkamer een frame voor een plantentafel, en daar staan inmiddels al (zeer zielige, pierige) tomatenplantjes en potten met tuinbonen en pompoenzaad.

We maakten rekken en zaaiden ook heel wat meteen in de koude grond: kapucijners en allerlei soorten erwten en bonen.

Zorgelijk is het grote aantal gaten in de grond, wat wijst op woelmuizen. Geen idee of die nu alle geplante zaden mee naar hun hol hebben gesleept of dat ze zich vooral aan wortels van grotere gewassen tegoed doen, maar ik maak me enigszins zorgen. Hebben we geen slakken meer, krijgen we woelmuizen…

In een paar terracotta potten heb ik verschillende kolen voorgezaaid. Benieuwd of dit werkt zo, met een glasplaat erover.

We maakten nog een ritje naar het ‘daslookbos’ en namen weer wat toefjes mee: deels om in de eigen tuin groot te brengen, deels om meteen op te eten en deels om later van te genieten in gedroogde vorm of als daslookpasta-a-la-Maria. Daarvoor hing de oogst eerst even te drogen in de zon (de drie zakjes in de boom…)

Op de terugweg wipten we nog even binnen bij een nog niet eerder bezochte tweedehands winkel, waar we dit kussen vonden. In het kader van het vorige blog had ik het bijna gekocht…

En over HOME gesproken: there is no place like de keuken waar een houtfornuis brandt, en waar manlief ’s morgens het ontbijt op bereidt en waar in de oven twee flatbreads liggen te bakken…

21 reacties op “Over struisvarens en woelmuizen”

  1. omabaard Avatar
    omabaard

    Bij het lezen van je blogs en kijken naar de foto’s, denk ik telkens weer ‘wat een ijver’ én vooral ‘gezelligheid troef ‘.

    Mooi hoe jullie daar je draai vinden, voortdurend nieuwe dingen ontdekken en elkaar stimuleren in ecologisch en gezond leven.

    Ik had er geen benul van dat zoveel wilde planten eetbaar zijn.

    Jullie wachten op regen? Ik stuur je graag (heel veel) buitjes door.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel – al is je poging nog niet echt gelukt vandaag (de regen bleef ten zuiden van ons hangen). Wij hadden er ook nog niet zoveel benul van, maar dankzij een zeer informatieve site worden we elke dag weer wijzer.
      En ja, zo gezond mogelijk leven door zoveel mogelijk vers uit de natuur of de eigen tuin te kunnen eten is nu in wezen ons werk, onze ‘baan’, waarvoor we in nature worden betaald. IJver is dan eigenlijk synoniem aan gezelligheid troef 😉 Het gaat ‘vanzelf’…

      Geliked door 2 people

  2. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Wat mooi,iedere keer iets nieuws te ontdekken en ook zelf te laten groeien in je tuin. Als je een lekker recept hebt van wildpluk, deel het a.u.b. En jullie fornuis,zo mooi. Heel anders dan mijn gewone oven, waar wel een lekkere kikkerwten pannenkoek in stond net.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Kikkererwten pannenkoek? Dat klinkt ook bijzonder! Maar zo gauw we lekkere wildpluk-recepten kunnen produceren, deel ik ze hier 🙂

      Like

  3. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Ik ben benieuwd naar de smaak van de struisvaren. Ik hoop dat ze zo lekker smaken als dat de naam klinkt. Struisvaren.
    En wat gezellig bij de snorrende houtkachel. Dat is iets wat ik soms mis, de gezelligheid van een houtkachel. Helaas kan dat hier niet, maar al mocht het mogen, men bekijkt je hier tegenwoordig als een crimineel als je met hout stookt.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Wat ben ik blij dat dit laatste hier (nog) niet gebeurt! Al zal het in de grote steden heus wel anders zijn, vermoed ik.
      En wij zijn ook erg benieuwd naar de smaak van struisvaren. Een verslag volgt 😉

      Geliked door 1 persoon

  4. Koen Avatar
    Koen

    Eet smakelijk en ik kijk uit naar jullie eigen culinaire recensies.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel! Wordt vervolgd…

      Like

  5. Judy Avatar
    Judy

    Leuk al dat eetbaars in de tuin! Ben benieuwd hoe het smaakt. Doet de planten app het goed? Ik heb er twee geprobeerd op basis van het blad van een plant maar die maakten fouten.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      De plantenapp is zeer leerzaam, maar niet perfect. Ik doe af en toe een test op iets wat ik ken, en dan komt er soms iets fouts uit (een rimpelroos zag de app aan voor een framboos. Nou ja, het eindigt allebei op oos…) En soms weet de app 100% zeker dat het iets is, terwijl ik dan 100% eigenwijs zeker weet dat het dat NIET is… Maar: het is hoe dan ook leerzaam. We leren allebei op een heel andere manier naar planten kijken en hebben daar op dit moment veel plezier in 🙂 Uiteindelijk zullen we na foto’s van blad, bloemen en eventueel vruchten toch een redelijke duidelijkheid krijgen over bepaalde planten, struiken en bomen.

      Geliked door 2 people

  6. petra1945 Avatar
    petra1945

    O jongens, wat geniet ik van deze voortgangsrapporten. Ook al heb ik zelf geen groene vingers!

    De app Obsidentify gebruik ik (nog) niet, wel PlantNet.

    En verder Heul Veul respect voor Jacob z’n kunde. Een vloer vervangen en van de overgeschoten balken een plantentafel maken… Wat een duizendpoot.
    Voor mij wordt het ook weer genieten als je binnen verder werkt… dat vind ik misschien nog boeiender dan tuinieren. (Schandalig, maar het is zo.)

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Haha, dat is inderdaad schandalig 😁 Maar wie weet: gaan we binnenkort binnen weer verder. Nu eerst een houthok in de tuin bouwen, zodat we al het snoeihout fatsoenlijk kunnen opbergen.
      Groene vingers heb ik ook niet – maar die krijg je vanzelf als je ermee in de grond gaat wroeten. Een tuin als deze is nooit een hartenwens geweest, maar nu ik er middenin woon, is het wel heel erg genieten hoor 🍀
      De app zit er af en toe flink naast, maar is hoe dan ook erg leerzaam

      Like

    2. Jacob Berghoef Avatar
      Jacob Berghoef

      Dank je Petra !

      Geliked door 1 persoon

  7. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Jeetje, eerst is er binnen al zoveel werk verzet en nu gaat het gestaag buiten door. Ik zag de reactie ook al bij andere voorbij komen. Heerlijk om zo mee te lezen en te zien wat de voortgang is.
    Wat fijn dat er al zoveel groeit en bloeit.
    Is er überhaupt iets dat je kunt doen tegen (woel)muizen dat niet giftig is maar ze wel weert uit je (eetbare)tuin?

    Like

  8. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Wat een heerlijk en gezellig blog.
    Het doet me er aan denken dat toen ik een jaar of 10 was mijn moeder vegetarisch ging eten en wij dagelijks aan de brandnetelsla zaten.
    Die heb ik er zelf trouwens ook nog heel lang ingehouden … weet alleen nu het recept niet meer.
    Die struisvaren lijkt me ook nog wel wat.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Mooi verhaal! Is je moeder daarna ook vegetarisch gebleven (en bleef de brandnetelsla ook) of was het een bevlieging?

      Like

      1. Neeltje Avatar
        Neeltje

        Ze is het de rest van haar leven gebleven (was ca 35 toen ze er mee begon) en heeft mijn vader nooit mee gekregen. Daar bakte ze dan wel vlees voor.
        Ze wilde geen leren schoenen dragen, geen leren handtassen en toen ze ging dementeren – al op haar 65e – werd het soms heel extreem en at ze alleen nog bakjes gesneden fruit en noten van de super.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Aggut… alhoewel er op zich niks mis is met een dieet van fruit en noten. Lastig als je partner niet meegaat in jouw idealen – want als je ook geen leer wilt dragen ben je best wel principieel. Denk ik. Ik eet geen vlees, maar draag wel leren schoenen en heb (2) leren handtassen. Nieuw leer kopen doe ik niet meer, maar als ik een paar mooie tweedehandse leren laarzen zie…

          Geliked door 1 persoon

          1. Neeltje Avatar
            Neeltje

            Ze was op dit gebied zo koppig en vooral ook star. Er was in die tijd nog weinig literatuur, wat er aan boeken was, had ze in huis.

            Geliked door 1 persoon

  9. Rianne Deinum Avatar
    Rianne Deinum

    Ik loop wat achter en ga ervan uit dat de gewenste regen ondertussen wel is gevallen…

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Amper, maar we zijn blij met elke druppel.

      Geliked door 1 persoon