Aardkelder en dergelijke


Even aarzelen we, of we niet gewoon een oude deur die we nog hebben staan, voor de ingang metselen en de boel de boel laten. Er lijkt geen beginnen aan, maar… elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap, zo wist Lao-Tse al, en dus trekken we de handschoenen aan, pakt Jacob emmers en een schepje en gaat naar binnen en wacht ik buiten met de kruiwagen en diverse vuilniszakken om alle troep die uit de aardkelder komt enigszins te scheiden.

Voedsel wordt al sinds de oudheid opgeslagen in ondergrondse kelders om het langer houdbaar te maken. Met de uitvinding van de koelkast raakten aardkelders in onbruik en tegenwoordig zijn de meeste mensen nauwelijks meer bekend met deze vorm van opslag.

Met de toenemende behoefte aan zelfvoorzienend zijn, en voorbereid zijn op mogelijke noodscenario’s, staat de aardkelder weer volop in de belangstelling. Want een aardkelder werkt zonder elektriciteit en is daarom een onafhankelijke en duurzame manier om voedsel op te slaan en te bewaren. Een aardkelder bewaart voedsel het hele jaar door bij een temperatuur tussen 0 en 5 °C en een luchtvochtigheid van 85 tot 95%. 

Een aardkelder past dus heel goed in onze manier van eenvoudig leven en zo min mogelijk elektriciteit gebruiken. En daarom vissen we scherfje voor scherfje uit de dikke laag prut op de grond. Dikke pakken oude en inmiddels vergane kranten. Over de lege alcoholflessen schreef ik al. Autobanden, twee afgedankte grasmaaimachines, halfvolle emmers met verf…

Na twee ritjes met de aanhanger is het meeste afval weg. De dikke laag compost – want dat is het, een mix van binnengekomen aarde door de twee ventilatie-openingen en herfstblad wat jarenlang onder de verrotte deur door naar binnen is gewaaid – gaat emmer voor emmer een stuk takkenril in vanwege mogelijke glasscherven die hier nog in kunnen zitten. 


Ventilatie is van groot belang in een aardkelder, anders gaat al je voedsel binnen de kortste keren beschimmelen. Zowel de ventilatie-opening naar boven als die aan de achterkant zijn volledig verstopt. Bovenop de aardkelder groeien (inmiddels boomhoge) seringen. We hopen maar dat de wortels van deze struiken niet in de weg zitten. 

Onder deze ‘bult’ bevindt zich de aardkelder, links naast de schuur. Bovenop staan uit de kluiten gegroeide seringen


Na enig ‘prikken’ met een stok van binnen naar buiten ontdekken we waar aan de buitenkant de openingen zitten, en kunnen we ze allebei zodanig vrij maken dat er een ‘nieuwe’ buis in geplaatst kan worden. We vonden eerder in de tuin een stuk pvc-buis dat hier precies past. Soms kan afval dus nog hergebruikt worden…

Ventilatie-opening aan de achterkant gevonden!
Nu nog even de bovenste ‘schoorsteen’ vinden…
En tadaa, het gevonden stuk buis past!


Wat gaas erin om muizen en ander gespuis tegen te houden, en we hebben weer een goed geventileerde ruimte! 

Een aardkelder heeft twee deuren, zodat er een sluis ontstaat bij betreden en er geen onnodige warmte of vrieskou de kelder binnenkomt. De buitendeur mocht die naam al niet meer hebben toen we de kelder bij de eerste bezichtiging ontdekten, en de binnendeur heeft haar beste tijd ook gehad. Er zullen dus twee ‘nieuwe’ deuren moeten komen. 

En dan mag er een mooie oogst volgen 😍
Of we gaan nu als een dolle inslaan en deze ruimte vullen met ‘flessen water, conserven, knāckebrød, medicijnen, kaarsen, lucifers, batterijen en oh ja: wc-papier’ (volgens de crisis-voorbereiding-flyer). Want de Deense staatsomroep waarschuwt vandaag met signaalgele pagina’s en flyers die je kunt downloaden: 

BREAKING! Crisissituatie!
We moeten ons voorbereiden op drie dagen onszelf kunnen redden. 

‘Leg een voorraad aan als je gaat winkelen’, roept het Deense bedrijfsleven, en: ‘De supermarkten zijn er klaar voor als er grote vraag komt naar water en blikvoer’.

Hoezo? Waarom? 

‘De dreiging komt uit Rusland’ – ‘Toenemende dreigingen van cyberaanvallen en dergelijke vanuit met name Rusland zetten de autoriteiten en de minister van Defensie ertoe aan om de paraatheid te verhogen en vragen de Denen om hetzelfde te doen’. 

Wat een paniekschopperij

‘Er is geen vooruitzicht op Russische soldaten in de straten, maar Denemarken en onze bondgenoten worden wel bedreigd door hybride oorlogsvoering’, aldus minister van Defensie.

Nu ben ik helemaal niet bang dat er inderdaad bij ons in de buurt soldaten van welke nationaliteit dan ook zullen komen, en geloof ik dat hybride oorlogsvoering nu al in vele landen door regeringen op haar eigen burgers wordt gepleegd, maar en dergelijke? Dáár maak ik me dan wel enige zorgen over 🤐

28 reacties op “Aardkelder en dergelijke”

  1. petra1945 Avatar
    petra1945

    Gaan jullie er nog een verharde bodem in maken? Beton, tegels, straatstenen?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Er kwam een strakke beton/cementvloer onder alle zooi vandaan, dus daar hoeven we niets meer aan te doen 🙂

      Like

  2. petra1945 Avatar
    petra1945

    En wat ik me afvraag: het bouwsel op de achtergrond, wat is dat?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat is een schuurtje

      Like

  3. Loes Verspaget Avatar
    Loes Verspaget

    iik vind het wel een mooie ruimte.in die koelkast van jullie blijft genoeg plek. Ik vind het ook zoiets als een kapelletje, dus voor meerdere doelen te gebruiken, leuk.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Inderdaad: genoeg plek. Een kapelletje… daar hadden we nog niet aan gedacht! Wel aan een sauna… we hebben nog een houtkachel over. De plastic pijp vervangen door een stalen en zweten maar… 😄

      Like

  4. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat hebben jullie een mooie werk verricht. Een groot verschil met het vorige bericht. Een mooie extra ruimte om voedsel op te slaan en te bewaren.
    Zo’n brief maakt je toch wat onrustig.. en dergelijke.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, vooral dat laatste 😉 Maar we gaan proberen er weer een goed functionerende aardkelder van te maken. Leuk om mee bezig te zijn. Zoiets geeft energie!

      Geliked door 1 persoon

  5. omabaard Avatar
    omabaard

    Wat een ontzettend goed idee om de aardkelder terug in ere te herstellen en te gebruiken. Een constante temperatuur is heel goed op te bewaren.
    En tegen jullie worden aangevallen, heb je er ook een schuilkelder bij. 😦
    Opgeruimd lijkt het een heel mooie ruimte!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het is inderdaad een heel mooie ruimte. Ik kan er zowaar gewoon rechtop in staan! Dat kan ik op zolder niet (overal)… Nu eerst maar eens v verder schoonmaken, een lik verf, wat deuren, wat stellingen plaatsen tegen de wanden… en dan mogen de peren uit de boom vallen.

      Like

  6. Renske Avatar
    Renske

    Poeh, poeh, dat is heel veel werk geweest. Maar het is mooi geworden en goed dat jullie hem weer gaan gebruiken.

    Een voorraad is altijd goed, want de wereld is aan alle kanten het doordraaien.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Inderdaad Renske, wat voorraad kan geen kwaad in deze tijd. Uiteindelijk viel het leeghalen eigenlijk nog wel mee, we hadden verwacht er langer mee bezig te zijn. Maar het is een leuk project om aan verder te werken

      Like

  7. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden


    En dan in de toekomst schappen vol eigen inmaak. Ik zie de foto al voor me. En ik maak me eerder ongerust over alle oorlogszuchtige taal van het westen De mensen bangmaken is dan mooi meegnomen

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Wat je zegt Izerina, ik maak me ook meer zorgen over het westen dan over Rusland. Neem nou die ‘vredesconferentie’ alleen al, waar iedereen z’n zegje wil doen en P niet voor is uitgenodigd… Mooi blog hier over: https://www.dewereldmorgen.be/community/de-farce-van-de-zwitserse-vredesconferentie-over-oekraine-en-het-gelijk-van-poetin/
      En ja: die foto die je nu beschrijft, die wordt echt een keer gemaakt 🙂

      Like

  8. Judy Avatar
    Judy

    Dat ziet er heel anders uit dan de vorige keer! Fijn dat die kelder weer functioneel wordt!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, we gaan het in ieder geval proberen, en eerst maar eens met de perenoogst, want daar zullen we dit jaar het meest van hebben… al het andere is nog zo weinig dat we niet aan bewaren zullen toekomen

      Like

  9. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Wat een mazzelkonten zijn jullie. Wie heeft er nu zijn eigen aard-/ijskelder. Ik ken ze want bij ons in de buurt zijn ze nog veelvuldig te vinden bij landhuizen en kastelen. Ze worden hier voornamelijk bevolkt door vleermuizen maar die zullen ook wel door het gaas tegengehouden worden.
    Veel plezier er mee.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Vleermuizen! Ja, dat zijn mooie plekken voor deze dieren inderdaad. Hier nog niet gezien. En mazzelkonten zijn we, maar dat wisten we al toen we de allereerste keer hier kwamen en deze kelder ontdekten (die niet in de makelaarsbeschrijving voorkwam, en we snappen waarom…). Toen werden we al heel erg blij bij voorbaat…

      Like

    2. Hans Titulaer Avatar
      Hans Titulaer

      Juist ja, een aard- en ijskelder is het vermoed ik.
      Ik mis alleen een (vergeten) plas/ven die gebruikelijk(?) in de buurt van deze volwassen kelder zou moeten zijn! Daar hakte men toentertijd tijdens koude winters, blokken ijs uit en bewaarde deze in die daarvoor bestemde en te koelen kelder. Misschien is er in jullie directe omgeving nog wel een (gedempte) poel/plas oid??

      Geliked door 1 persoon

      1. Anuk Avatar
        Anuk

        Dat klopt Hans. Onze buren hebben een groot ven achter het huis. En anders hakken we wel wat uit onze eigen vijver die Jacob nu aan het graven is…

        Geliked door 1 persoon

  10. Koen Avatar
    Koen

    Als jullie deze aardkelder ‘links’ hadden laten liggen had ik het echt niet geloofd (of begrepen). Ik denk dat in het ouderlijk huis (tuin) van mijn moeder iets dergelijks bestond. Ik heb er een vage herinnering aan.

    Het laatste deeltje van je log doet het goede gevoel dat ik had tijdens het verhaal over de aardkelder teniet. 😭

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, dat snap ik Koen, maar ik kan er niks anders van maken. De Deense nieuwssite stond er bol van. En je weet dát en waarom ik over het algemeen geen ‘nieuws’ volg, maar de grimmige werkelijkheid – hoe je die ook maar beleeft; van angst voor Poetin tot zorgen over westerse propaganda – verstrengelde zich in mijn beleving even mooi met ons paradijselijk leven. En dat deel ik dan óók, want we worden er linksom of rechtsom door beïnvloed.
      Ik waardeer het overigens zeer dat je die laatste zin toevoegt. Ik vermoed dat meerdere lezers er net zo over denken, maar dat gevoel niet (willen? kunnen?) toelaten

      Like

  11. Hans Titulaer Avatar
    Hans Titulaer

    Ik zal binnenkort je blog nog es uitgebreid gaan lezen, Anuk……

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Doe dat, Hans 🙂

      Like

  12. Rianne Avatar
    Rianne

    Wat een werk.. maar het ziet er goed uit. Ik blijf de hoeveelheid werk die jullie verzetten bewonderingswaardig vinden.
    ps: mooi vest.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ha, dank je wel! 🙂 Een van de betere vondsten in onze favoriete tweedehandswinkel, 100% wol, heerlijk!
      En we doen best wel veel ja, maar dit is uiteindelijk ook ons ‘werk’, ons leven, ons plezier. En dan gaat het over het algemeen moeiteloos…

      Geliked door 1 persoon

  13. Ingrid Kretzer Avatar
    Ingrid Kretzer

    Mooi geworden hoor, een bijzondere vorm ook. Laten we hopen dat het bij de functie van een bijzondere opslagkelder blijft…

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Daar gaan we in eerste instantie op inzetten nu 🙂 Wordt dat niets, dan gaan we over op plan B

      Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Leuk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.