In mijn nopjes

,

Nog net voor een aantal verwachte regendagen hebben we in droog weer de laatste dikke takken van de bomen langs de oprit kunnen snoeien. De allerlaatste was een lastig geval: de kans was meer dan groot dat deze tak bovenop de vorig jaar getransplanteerde pruim zou vallen. Na veel dubben en overleg – zullen we die tak maar laten hangen dan? Ja maar als we hem er later af willen hebben staat er nóg meer in de weg – besluiten we eerst de pruimenboom uit te graven. Na amper een half jaar hier zal die nog niet echt geworteld zijn. Net als wij.
Met de precisie van een chirurg weet Jacob de boomdikke tak daar te laten vallen waar de minste schade wordt aangericht. Een enkel afgeknakt vliertakje… Even later staat de pruim weer op zijn plek en kunnen we met een gerust hart gaan bedenken waar we de nieuwe fruitboompjes gaan zetten. Door het forse snoeien is er in dit deel van de tuin nu veel meer licht en lucht.
Het gesnoeide hout vormt alweer een mooie stapel brandhout voor de volgende winter. De kleinste takjes zijn her en der verwerkt in de takkenril, de iets grotere tot aanmaakhoutjes geknipt en het zaagsel is bijeengeveegd om te gebruiken in ons compost-toilet. Niets gaat verloren hier 🙂

We concentreren ons nog steeds op de tuin, maar het meeste werk is voor nu gedaan: alles wat gesnoeid moest worden voordat het begint uit te lopen is gesnoeid, we hebben een ‘vlekkenplan’ gemaakt en een bestelling gedaan van eetbare zaken die we hier nog graag willen toevoegen.

Het vlekkenplan. De komende zomer zal het er van bovenaf iets minder weelderig groen uitzien, vooral langs de oprit en ten noorden van het huis. Ik houd de satellieten in de gaten… 😉

Alhoewel de tuin nog niet geheel ree-dicht is, heb ik toch de eeuwige krulkool-planten een plek gegeven, evenals de wilde bosasperges. Die stonden allebei binnen een beetje te verpieteren, dus nu maar hopen dat reeën niet van boerenkool en asperge-loof houden. En dat het niet meer gaat vriezen…

In het veld achter de tuin, Drie van de club-van-acht.

Het afgelopen weekeinde deden de narcissen hun Deense naam eer aan: ze heten hier (vertaald) Paaslelies en de eerste ging eindelijk bloeien. De ribes staat al een tijdje in bloei (maar moet ook hoognodig teruggesnoeid worden)

Er steekt van alles spannends de kop op nu. Het blijft super leuk dagelijks een rondje door de tuin te lopen en te zien wat er allemaal opkomt. Soms ken ik het, soms ook niet. Onderstaande ken ik:

Maar onderstaande niet. Wie een idee heeft… ik hoor het graag! (Klik op de foto’s om ze te vergroten)

En oh hoe fijn: na een dag hard werken in de tuin kan ik tegenwoordig ‘moe maar zeer voldaan’ op de bank ploffen mét harp 😍! Dat lukte met m’n vorige harp niet. Ruim een week geleden haalden Nederlanders die hier in de buurt wonen, en regelmatig nog naar NL heen en weer rijden, het harpje en toebehoren op bij Zoon2, en de volgende dag haalde ik alles bij hen op.

Wat een heerlijk lichtgewicht harpje, en wat een mooie klank zit er toch nog in zo’n klein klankkastje. Het zijn minder snaren dan ik de laatste jaren gewend was, dus mijn handen moeten even wennen aan een andere afstand, maar verder is ‘spiergeheugen’ toch een wonderlijk iets. Als de handen dan eenmaal goed op de snaren staan, komen de melodietjes bijna vanzelf weer.
Met een paar leuke extra ‘cadeautjes’ maakte de verkoopster van dit harpje mij ook erg blij: een paar harp-tijdschriften (waar ik zelf ooit voor schreef) en een boek met melodieën voor de acht bijzondere jaarfeesten van het Keltisch jaarwiel, dat het ritme van de natuur volgt. Laat dat nou ook mijn ritme zijn… helemaal in mijn nopjes dus.

34 reacties op “In mijn nopjes”

  1. kirstinvanlierde Avatar
    kirstinvanlierde

    De eerste van je vraagtekenplantjes lijkt me sleutelbloem. Maar ik kan me vergissen. Aan de rest waag in me niet. Leuk, hé, die ontdekkingen!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ah, sleutelbloem, dat zou kunnen, ik weet dat die er (vorige zomer) waren. En het is echt een ontdekking ja, elke dag weer, heerlijk!

      Like

      1. Rianne Avatar
        Rianne

        Mijn app kwam ook met sleutelbloem voor nummer 1.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Zo’n app is toch wel superhandig (weet ik inmiddels) 🙂

          Geliked door 1 persoon

          1. Rianne Avatar
            Rianne

            Vind ik ook.

            Geliked door 1 persoon

  2. marijkeo Avatar
    marijkeo

    De eerste is inderdaad een sleutelbloem en ik denk de Primula Veris (de Gulden Sleutelbloem vroeger noemden we het Echte Sleutelbloem). De derde is ook een sleutelbloem maar de Stengelloze Sleutelbloem (Primula Vulgaris). De laatste lijkt me een Gevlekte Aronskelk maar weet ik niet zeker. De vierde is , denk ik, Klein Wintergroen (Pyrola Minor). Ben benieuwd of het klopt als ze hun bloemen laten zien😉

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank voor je suggesties! Ik ga het in de gaten houden hoe dit groen tot bloei komt 🙂

      Like

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    Ik heb je gevlekte plant even door de determinatie-app gehaald, maar ik kreeg maar een zekerheid van 47%, dus ik waag me niet aan een uitspraak.

    Jullie tuin komt zo kleurrijk en verrassend tot leven. Elke dag houdt wellicht een nieuwe ontdekking in.

    Jij samen met je harp in die gezellige hoek met uitzicht op…., echt prachtig!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Het enige uitzicht wat ik zelf vanuit dit gezellige hoekje niet heb is op de zee achter me 😉 maar verder is dit een heerlijk plekje waar ik van alles in de gaten kan houden. En nu ook nog harp kan spelen. Wat wil een mens nog meer hè?
      Die gevlekte plant zou een trillium sessile kunnen zijn, een drieblad. Maar ik wacht ook hier de bloemvorming af.
      Het zijn net allemaal kleine cadeautjes die zich langzaam, één voor één, laten uitpakken!

      Like

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Aha mijn determinatie gaf een trillium kurabayashii aan. Slechts voor 47% zeker dus. Maar het zit dus wel in de buurt.
        Moet je ver stappen naar de zee?

        Geliked door 2 people

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Dat zit zeker in de buurt! En voor de foto van manlief boven de bank hoef ik geen enkele stap te zetten… In het echt is de dichtstbijzijnde zee nu 55 km van ons verwijderd. Gelukkig is het dichtstbijzijnde fjordstrand slechts 10 km hier vandaan 🙂

          Like

  4. Izerina van der linden Avatar
    Izerina van der linden

    Wat mooi,dat spiergeheugen. Geniet van je muziek en de tuin met zijn verassingen

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dat doe ik Izerina, én van mijn spiergeheugen!

      Like

  5. Judy Avatar
    Judy

    Die eerste leek me ook een primula maar meer weet ik niet. Wat spannend, al dat opkomend moois!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ik denk inderdaad dat het primula’s zijn, ergens anders in de tuin vond ik ze ineens bloeiend onder een hoop blad. Wat ik overigens niet zo makkelijk ‘op zij schuif’, want onder elk blad krioelt en kruipt wel iets. Laatst twee dikke padden tegengekomen. Dat is dan wel een beetje bbbrrr hoor 😅 Gauw weer toedekken!

      Geliked door 1 persoon

  6. Neeltje Avatar
    Neeltje

    Voor wat het waard is …ook maar even met Obsidentify gekeken.  

    Bovenin rechts en links zouden zijn beiden een soort (slanke)sleutelbloem kunnen zijn. De boven middelste blijft onduidelijk, linksonder ZOU halvemaantjesmos kunnen zijn en voor de gevlekte rechtsonder krijg ik gevlekte aronskelk.
    Alles met een grote “zou kunnen” hé.

    Fijn dat je weer zo kunt genieten van je muziek.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Dank je wel voor je suggesties en de moeite die je daarvoor deed. Obsidentify… weer iets geleerd, ik ga die app proberen. En verder wacht ik gewoon in spanning af wat voor bloemen er overal tevoorschijn zullen komen.
      En ja: weer een harp in huis hebben is in vele opzichten ‘soulfood’ hoor. Lekker!

      Geliked door 1 persoon

      1. Neeltje Avatar
        Neeltje

        Graag gedaan.

        Geliked door 1 persoon

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Inmiddels de app geïnstalleerd en ik heb een nieuwe ‘hobby’: elke ‘groentje’ in de tuin vastleggen en kijken wat het is. Geweldig! Hiermee zojuist een paar bosjes citroenmelisse aangetroffen op een onverwachte en niet handige plek, dus die ga ik zo uitgraven. Kunnen we niet genoeg van hebben: hier maken we onze ‘avondthee’ van, maar soms gaan de blaadjes ook als verse kruiden door de sla 😍

          Geliked door 1 persoon

          1. Neeltje Avatar
            Neeltje

            Fijn dat je er zo blij mee bent.😉😉😍😍

            Geliked door 1 persoon

  7. Griemmank Avatar
    Griemmank

    Wat een mooie harp, Anuk! Kun je Jacob niet een filmpje laten maken terwijl jij iets speelt?

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Je bent niet de eerste die dit vraagt, hihi. Jacob zal het een keer stiekum moeten doen, want als ik het weet (dat ik gefilmd word) sla ik dicht. Ik ben niet zo’n podiummens 🙄

      Like

      1. Griemmank Avatar
        Griemmank

        Alleen een geluidsopname mag ook, hoor. Dan richt hij de camera maar op de tuin of zo…

        Geliked door 2 people

        1. Anuk Avatar
          Anuk

          Ik geef het door… 😉

          Like

  8. Valhalla Avatar
    Valhalla

    Wat een leuke foto van jou met harp en wat groeit er al veel in jullie tuin, heerlijk! Ik ga even bij je bijlezen hoor!

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ha, leuk dat je weer even ‘langs’ komt!

      Like

  9. eigenwijze Avatar
    eigenwijze

    de eerste lijkt me een Primula, derde heeft dezelfde bladvorm. Staan hier overal in het wild. Bij de laatste denk ik aan een vleesetende plant haast…

    veel plezier met je harp, wat geweldig.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      De eerste en de derde zijn inderdaad (volgens mijn nieuwe app) primula’s: de eerste een stengelloze sleutelbloem, de derde een slanke sleutelbloem. Leuk dat die bij jullie in het wild staan! En de harp.. ja… heerlijk! 🙂

      Like

  10. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Het is prachtig hoe jullie daar zo in harmonie met de natuur leven, terwijl je ook nog de harmonie vindt in het bespelen van de harp. Leven en tokkelen op de snaren van de natuur, in dat knusse hoekje van de woonkamer. Het ziet er toch zo gezellig uit. Je zou van minder in je nopjes zijn.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      De harmonie kan niet op hier, inderdaad 😉

      Geliked door 1 persoon

  11. Vief Avatar
    Vief

    Ik zou je ook een plantenapp aanraden voor determinatie want daar leer ik ook altijd van bij. Wat een weelde hebben jullie daar met die tuin! En ik snap dat die harp meer dan een leuk cadeau is aan jezelf. En trouwens, wij noemen in Vlaanderen narcissen ook paaslelies.

    Geliked door 2 people

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Hee, wat grappig! Die paaslelies… Ik heb inmiddels de app Obsidentify geïnstalleerd en kruip daarmee nu op mijn knieën door de tuin. Zéér leerzaam!

      Geliked door 1 persoon

  12. Deborah Hamar Avatar
    Deborah Hamar

    Oh dat harpje 😍
    Fijn dat je deze nu eindelijk in handen hebt.
    Veel speelplezier gewenst!

    Wat groeit en bloeit er nu al veel!! Bijzondere plant, die gevlekte ??? Het lijkt wel een soort waterlelie. Maar dan voor op het land 😂 Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Anuk Avatar
      Anuk

      Ja, wij ook 🙂 Die gevlekte zou een (gevlekte) aronskelk kunnen zijn. Daar staat de tuin vol mee, blijkbaar hield Eva, de vorige bewoonster, daar van (of zaaien deze planten zich uit, dat weet ik niet). Maar ik heb niet eerder een tuin gehad waar op dit tijdstip al zoveel in bloei staat, het is echt genieten! Van het harpje ook! 😍

      Geliked door 1 persoon